Odštampajte ovu stranicu
petak, 05. decembar 2014. 13:51

U Parizu održana Parlamentarna konferencija na kojoj je učestvovala poslanica Marta Šćepanović

Konferencija održana na temu „Sloboda medija i bezbjednost novinara“

Predstavnica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, poslanica Marta Šćepanović učestvovala je juče, 4. decembra u Parizu na parlamentarnoj konferenciji na temu: „Sloboda medija i bezbjednost novinara“.

Konferenciju su otvorili Anne Brasseur, predśednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Catherine Morin-Desailly, predśedavajuća Odbora za kulturu, edukaciju i komunikaciju Evropskog parlamenta, i Ana Gutu, predśedavajuća Odbora za kulturu, nauku, edukaciju i medije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

U okviru prve sesije riječi je bilo o jačanju zaštite novinara od fizičkih napada, o čemu su govorili: Claudio Fava, potpredśednik parlamentarnog odbora u Domu poslanika (Italija); Oksana Romanuik, novinarka i predśednica Medijskog instituta iz Ukrajine i Andrey Lipsky, zamjenik urednika Novaza Gazeta, iz Rusije.

Drugu sesiju sastanka obilježila je rasprava na temu zaštite novinara i medijskih sloboda od zloupotreba zakona, gdje su učešće uzeli: Amberin Zaman, novinar „Ekonomiste“ iz Turske; Jean-Paul Marthoz, novinar iz Belgije, Ales Bialiatski, iz Bjelorusije. Nakon toga, uslijedila je diskusija oko potpisa Memoranduma o razumijevanju za stvaranje internet platforme u cilju promocije zaštite novinara, o čemu su govorili: Didier Reynders, potpredśednik Vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Belgije, i predśednik Komiteta ministara Savjeta Evrope; Laurent Fabius, ministar spoljnih poslova i Fleur Pallerin, ministarka kulture i komunikacije Francuske kao i Thorbjorn Jagland, generalni sekretar Savjeta Evrope.

Treću sesiju obilježila je rasprava o mehanizmima brzog reagovanja i ranog upozorenja koje sprovodi Savjet Evrope, u cilju zaštite slobode medija i bezbjednosti novinara, nakon čega je održan okrugli sto na ovu temu.

Završnu diskusiju imali su: Gvozden Glego, izvjestilac Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za zaštitu slobode medija u Evropi; Jerome Bouvier, Ombudsman „Radija Francuska“, kao i predstavnici stranaka potpisnica Memoranduma o razumijevanju za stvaranje internet platforme u cilju promocije zaštite novinara.

Organizator konferencije je Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope u saradnji sa Odborom za kulturu, obrazovanje i komunikaciju Senata Francuske, koji je ujedno i domaćin.

Konferencija je dio projekta koji sprovodi Savjet Evrope u cilju jačanja njegove uloge i preduzimanja daljih koraka u pogledu zaštite i bezbjednosti novinara.