Odštampajte ovu stranicu
subota, 13. septembar 2014. 14:26

Završena Interparlamentarna konferencija: „Izazovi održivog turizma: Promocija kulturnog nasljeđa i zaštita životne sredine“

Konferenciji koja je održana u Republici Hrvatskoj prisustvovao je dr Predrag Sekulić, predśednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje

Završnom śednicom, kojom je predśedavao ministar turizma Republike Hrvatske Darko Lorencin, završena je Prva Interparlamentarna konferencija: „Izazovi održivog turizma: Promocija kulturnog nasljeđa i zaštita životne sredine“ koja je održana u Zagrebu i Malom Lošinju u periodu 10 - 13. septembar 2014. godine. Konferenciji je prisustvovao dr Predrag Sekulić, predśednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Interparlamentarna konferencija, prva ovog tipa, u organizaciji Hrvatskog sabora, okupilaje višeod 170 učesnikaiz 26 zemalja i međunarodnih organizacija.

Interparlamentarna konferencija: „Izazovi održivog turizma: Promocija kulturnog nasljeđa i zaštita životne sredine“, koja je otvorena u Zagrebu, nastavljena je u Malom Lošinju prezentacijama predstavnika državnih institucija i panel diskusijama. Tokom održanih panela na konferenciji su govorili Gari Kapeli, gradonačelnik Malog Lošinja, Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Đurđica Šimičić, direktorka TO Malog Lošinja, Jasen Mesić, poslanik Hrvatskog sabora i član Odbora za turizam, Dijana Katica, vanjska članica Odbora za turizama i Dora Smolčić Jurdana, vanjska članica odbora za turizam i dekanica Fakulteta za turistički menadžement u Opatiji.

Prezentacije su održali predstavnici Instituta „Plavi svijet“ koji se bave istraživanjem kitova i delfina i predstavnica ministarstva kulture koja je govorila o projektu iz oblasti kulture „Hrvatski Apoxiomen“.

Tokom Konferencije istaknut je značaj regionalne saradnje, kako za razvoj turizma, tako i za sam proces evropskih integracija. Ukazano je da je saradnju u oblasti razvoja turizma, zaštite životne sredine i očuvanja kulturne baštine potrebno unaprjeđivati što predstavlja odličan okvir, za sve buduće aktivnosti u ovim oblastima. Istaknuto je da je životna sredina pretpostavka razvoja turizma, da mora biti aktivna komponenta u razvoju turizma i prije svega služiti lokalnoj zajednici. Takođe, neophodno je istaći značaj i kulturne baštine u razvoju turizma i brendiranju destinacija, očuvanju kulturnog identita i gastronomiji. Za postizanje tih ciljeva, sve aktivnosti u turizmu moraju biti bazirane na principima održivog razvoja.

Zaključeno je da se u narednih 60 dana pripreme preporuke i zaključci sa ove Konferencije, koji će se uputiti svi državama članicama i Evropskom parlamentu. Takođe, odlučeno je da Konferencija bude tradicionalna i dogovoreno da domačin sljedeće Interparlamentarne konferencije bude Grčka.