Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 14. oktobar 2013. 20:04

Održana zajednička śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, Odbora za rodnu ravnopravnost i Odbora za ljudska prava

Śednica je posvećena kampanji „Svako dijete treba porodicu“

Na danas održanoj zajedničkoj śednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, Odbora za rodnu ravnopravnost i Odbora za ljudska prava, tema je bila posvećena kampanji „Svako dijete treba porodicu“, koju zajednički sprovode Vlada Crne Gore, Evropska unija i UNICEF. 

Kampanja „Svako dijete treba porodicu“sprovodi se u cilju promocije prava svakog djeteta da živi u toplom porodičnom okruženju, što je sadržano u Konvenciji UN o pravima djeteta čija je Crna Gora potpisnica, kao i podizanja svijesti o važnosti hraniteljskih porodica.

Pored članova četiri skupštinska odbora, predstavnika UNICEF-a i Ministarstva rada i socijalnog staranja, śednici je prisustvovao i prof. dr Kevin Braun, šef katedre za forenzičku psihologiju Univerziteta Notingem, koji je prisutnima prezentovao ključne nalaze i činjenice o negativnim efektima institucionalnog smještaja po djecu.

Kako je istakao prof. dr Braun, prema smjernicama UN, nijedno dijete uzrasta do tri godine ne smije biti smješteno u instituciju. Ovo iz razloga, što istraživanja rađena tokom posljednjih decenija, pokazuju da se smještanjem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju, što se jedino može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju. Takođe, ova djeca imaju više sklonosti da odrastu u delinkvente, nasilnike i loše roditelje.

Dalje, prof. dr Braun je istakao da jedno ministarstvo, misleći na Ministarstvo rada i socijalnog staranja, ne može samo da sprovede ovaj process, već je neophodno da se uključe i druga ministarstva, prije svega Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvjete. Takođe, treba voditi računa i o prevenciji, to jest, spriječiti napuštanje djece u porodilištima.

UNICEF je pokrenuo akciju širom svijeta sa ciljem sprečavanja smještaja djece u  institucije. Tromjesečna medijska Kampanja koju je pokrenula Vlada Crne Gore ima za cilj i izgradnju mreže hranitelja u Crnoj Gori. U tom smislu Vlada je prošle godine usvojila Strategiju za razvoj hraniteljstva u Crnoj Gori (2012 – 2016) čiji je cilj izgradnja sistema kvaliteta zaštite djece i mladih bez roditeljskog staranja, razvojem hraniteljstva kao oblika zaštite djeteta koji će obezbijediti adekvatne uslove za cjelovito zadovoljavanje potreba djece i mladih, kao i optimalan razvoj njihovih potencijala.

Trenutno, u Crnoj Gori je, prema zvaničnim podacima, 320 djece smješteno u hraniteljskim porodicama, od kojih 14 u nesrodničke. U Djecjem domu “Mladost“ u Bijeloj koji zbrinjava djecu lišene roditeljskog staranja trenutno boravi oko 160 djece uzrasta od mjesec dana do punoljetstva.

S obzirom na činjenicu da je smještaj u institucije tri puta skuplji od hraniteljstva, posebnu pažnju treba posvetiti i profesionalnom hraniteljstvu, koje će finanasirati država. Kao dobru opciju, prof. dr Braun je istakao i srodničko hraniteljstvo kome je, takođe, potrebna finanasijska podrška države.

Slovenija, Island, Norveška i Velika Britanija su jedine četiri evropske države koje se pridržavaju principa UN da nijedno dijete uzrasta do tri godine ne bude smješteno u instituciju.

Tokom śednice, apostrofirano je i da, nasuprot naučnim saznanjima koja ukazuju na štetnost institucionalnog smještaja za dijete, istraživanje UNICEF-a o znanju, stavovima i ponašanju građana u vezi sa hraniteljstvom iz decembra 2012. godine, pokazuje da 58 odsto građana Crne Gore smatra da je smještanje djece u instituciju dobro rješenje za djecu bez adekvatnog roditeljskog staranja.