Odštampajte ovu stranicu
utorak, 19. novembar 2013. 14:33

Održana 23. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor razmotrio Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o radu

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore je na danas održanoj śednici, razmotrio Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o radu. Uz saglasnost članova Odbora, dnevni red je proširen sa još jednom tačkom, predmetom koji je upućen Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje: Donošenje podzakonskog akta u cilju sprovođenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti u dijelu alternativne medicine od starne Udruženja za unapređenje narodne medicine Crne Gore.     

Śednici su pored članova Odbora, u svojstvu predstavnika predlagača Predloga zakona  o izmjenama i dopuni Zakona o radu prisustvovali direktor Direktorata za rad, Slobodan Filipović i načelnica u Ministrarstvu rada i socijalnog staranja, Tijana Prelević.

Obrazloženje o Predlogu zakona dao je direktor Direktorata za rad, Slobodan Filipović, koji je rekao da je osnovni razlog za izmjenu i dopunu Zakona o radu bilo obraćanje Ministarstvu rada i socijalnog staranja, velikog broja građana, koji, iako ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na penziju u pogledu godina života i godina radnog staža, to pravo ne mogu da ostvare iz razloga što im poslodavac u vrijeme trajanja radnog odnosa kod njega nije vršio uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.U najvećem broju slučajeva se radi o poslodavcima koji su prestali da postoje usljed stečaja, a zaposleni nijesu mogli da namire svoja potraživanja po ovom osnovu iz stečajne mase.

U raspravi su učestvovali poslanici: Neven Gošović, Goran Tuponja, Zorica Kovačević, Halil Duković,  kao i predśednik Odbora Zoran Jelić.  

Odbor je većinom glasova podržao Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o radu i predlaže Skupštini Crne Gore da ga usvoji.

Predśednik Odbora, Zoran Jelić, rekao je da je Ministarstvo zdravlja bilo dužno da donese podzakonske akte u cilju sprovođenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti u dijelu alternativne medicine. Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje će uputiti dopis Ministarstvu zdravlja u kojem će zatražiti donošenje Pravilnika o primjeni tradicionalnih i alternativnih metoda liječenja.