Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 20. oktobar 2014. 18:22

Zbog nedostatka kvoruma za održavanje 61. śednice Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje održao sastanak

Sastanak je posvećen borbi protiv raka dojke

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje održao je danas sastanak posvećen  borbi protiv raka dojke. Pored članova Odbora sastanku su prisustvovali dr Nebojša Crnogorac, direktor Klinike za onkologiju i radiologiju u Kiničkom centru i dr Sanja Simović, pomoćnica ministra zdravlja za unapređenje i kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite.

Dr Nebojša Crnogorac je kroz prezentaciju upoznao članove Odbora sa rasprostranjenošću ove bolesti, uzrocima njenog nastanka i mogućnosti sprečavanja. Istakao je, da je rak dojke, uz rak pluća najčešći malignitet kod žena i čini jednu četvrtinu svih malignih tumora. Preporuke koje je dao u cilju ranog otkrivanje raka dojke su: samopregled dojki, godišnji ljekarski pregledi i mamografski pregledi. Kao glavni uzročnik nastanka raka dojke naveo  je starenje stanovništva.

Članovi Odbora su saglasni sa predlogom dr Nebojše Crnogorca da treba uspostaviti sistem kontrole u cilju dobijanja preciznih podataka, o broju godišnjih mamografskih pregleda i dobijenih rezulatata.