Odštampajte ovu stranicu
subota, 13. septembar 2014. 13:42

Regionalni sastanak Radne grupe za zakonodavnu otvorenost

Skupština Crne Gore domaćin je Regionalnog sastanka Radne grupe za zakonodavnu otvorenost, u okviru Partnerstva otvorenih vlada, koji će biti održan u Podgorici  15. i 16. septembra, na temu „Povećavanja građanskog učešća i jačanja parlamenta kroz zakonodavnu otvorenost“.

Regionalni sastanak  okupiće oko 45 učesnika, među kojima su poslanici, predstavnici vlada, službi parlamenata i nevladinih organizacija iz 13 zemalja, uključujući i zemlje regiona, kao i predstavnici nekoliko međunarodnih organizacija. U ime domaćina, sastanak će otvoriti potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, koji je istovremeno i član Radne grupe za zakonodavnu otvorenost.

U fokusu sastanka biće pitanja parlamentarne otvorenosti, u okviru kojih će se razmotriti najbolje prakse u objavljivanju i korišćenju parlamentarnih informacija, primjena novih tehnologija radi podsticanja većeg angažovanja građana u parlamentarnim aktivnostima i jačanje uloge parlamenta u procesu Partnerstva otvorenih vlada.

Datum održavanja regionalnog sastanka, koji zajedno organizuju Skupština Crne Gore i Radna grupa za zakonodavnu otvorenost, izabran je sa ciljem da se i na ovaj način obilježi Međunarodni dan demokratije – 15. septembar (http://www.ipu.org/dem-e/idd/overview.htm), kao i Sedmica globalne zakonodavne otvorenosti. Tema ovogodišnjeg Dana demokratije, koji će obilježiti i brojni drugi parlamenti širom svijeta, je „Uključivanje mladih u demokratiju“.

Radna grupa za zakonodavnu otvorenost, kojom kopredsjedavaju Kongres Čilea i Nacionalni demokratski institut, obrazovana je u oktobru 2013. godine, na godišnjem samitu Partnerstva otvorenih vlada održanom u Londonu. Cilj Radne grupe je podsticanje razmjene dobrih praksi između parlamenata, vlada i organizacija civilnog sektora u pogledu unapređenja otvorenosti zakonodavnog postupka, uključujući razmjenu informacija o aktivnostima koje parlamenti i vlade preduzimaju radi omogućavanja većeg uključivanja građana u zakonodavni postupak.

Rad Radne grupe zasnovan je na principima sadržanim u Deklaraciji o parlamentarnoj otvorenosti, aktu koji je podržalo preko 140 organizacija civilnog sektora u preko 75 zemalja širom svijeta, uključujući i 50 zemalja OEBS-a. Članovi Radne grupe su predstavnici parlamenata, vlada i organizacija civilnog sektora iz više od 20 zemalja učesnica Partnerstva otvorenih vlada, među kojima su i predstavnici Skupštine Crne Gore.

pdfA G E N D A

Info za novinare:

Regionalni sastanak Radne grupe za zakonodavnu otvorenost održaće se u Hotelu "Ramada" u Podgorici

Sastanak će biti otvoren  za novinare