Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 05. mart 2015. 15:38

Interparlamentarna konferencija za Zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku

4 - 6. mart 2015. godine

Prvi dan Konferencije otpočeo jsastankom šefova delegacija i sastankom političkih grupa

Riječima dobrodošlice u okviru uvodnih izlaganja učesnicima skupa obratili su se domaćini: predsjednica Parlamenta Republike Letonije gđa Ināra Mūrniece, a potom predsjednik Odbora za vanjsku politiku g. Ojārs Ēriks Kalniņš. Uslijedilo je uvodno obraćanje predsjednika Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta g. Elmar Brok-a, a potom su na temu „Evropska politika susjedstva“ govorili: ministar vanjskih poslova Republike Letonije, g. Edgars Rinkēvičs; bivši ministar vanjskih poslova Švedske g. Carl Bildt, i generalni sekretar Unije za Mediteran, g.Fathallah Sijilmassi. Ovom prilikom posebno je ukazano na aktuelna pitanja iz oblasti Zajedničke spoljne i bezbjednosne politike i Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike, sa posebnim osvrtom na izazove sa kojima je Evropska unija suočena i aktivnosti koje je potrebno preduzeti sa ciljem stvaranja bezbjednog ambijenta u svijetu.

U nastavku rada Konferencije učesnici su imali priliku diskutovati na temu „Evropska Zajednička bezbjednosna i odbrambena politika i NATO – Bolja saradnja u kontekstu novih bezbjednosnih izazova“, koju su uvodnim izlaganjem predstavili: ministar odbrane Republike Letonije g. Raimonds Vējonis; zamjenik generalnog sekretara NATO g. Alexander Vershbow, i zamjenik generalnog sekretara Evropske službe za vanjske aktivnosti g. Maciej Popowski.

Interparlamentarna konferencija za Zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku održava se u okviru parlamentarne dimenzije letonskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

Delegaciju Skupštine Crne Gore koja učestvuje u radu Konferencije čine predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić.