Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 24. septembar 2015. 08:48

U Briselu završen Interparlamentarni sastanak „Situacija na Mediteranu i potreba za cjelovitim pristupom migracijama"

Na sastanku učestvovali član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Šefkija Murić i zamjenica predśednika Odbora za ljudska prava i slobode Ljiljana Đurašković

U Evropskom parlamentu, u Briselu 23. septembra održan je Interparlamentarni sastanak Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta i nadležnih odbora nacionalnih parlamenata na temu „Situacija na Mediteranu i potreba za cjelovitim pristupom migracijama".

Sastanak su otvorili i uvodne napomene dali Claude Moraes, predśednik Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta, kao i koizvjestioci Strateškog izvještaja o situaciji na Mediteranu i potrebi sa cjelovitim pristupom migracijama Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove: Roberta Metsole Kashetu Kyenge. Na kraju uvodnih napomena riječ su imali i predstavnici luksemburškog parlamenta.

Prva sesija sastanka nosila je naziv „Uloga agencija za pravdu i unutrašnje poslove u ovoj oblasti“, u okviru koje su govorili: Dimitris Avramopoulos, Komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo; predstavnik EASO (Evropske organizacije za podršku azilu); predstavnik Eurojust-a (Jedinice za pravosudnu saradnju Evropske unije) kao i predstavnici Europola, Frontexa i Agencije za osnovna prava.

„Rješavanje migracija na nacionalnom i lokalnom nivou“ bila je tema druge sesije interparlamentarnog sastanka, koju su otvorili Roberta Metsola i gđa Kashetu Kyenge, koizvjestioci Strateškog izvještaja o situaciji na Mediteranu i potrebi sa cjelovitim pristupom migracijama, Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove. U nastavku druge sesije riječi je bilo o programskim intervencijama predśedavajućih, odnosno izvjestioca parlamenata koji sprovode ili su nedavno sproveli istrage ili izvještaje o migracijama.

François Decoster, predśedavajući Komiteta regiona Komisije za državljanstvo, upravljanje, institucionalne i vanjske poslove (CIVEX) i izvjestalac za predstojeće Mišljenje Evropske agende o migracijama dao je osvrt i analizu iz svog ugla. Na kraju sesije posvećenoj rješavanju migracija na nacionalnom i lokalnom nivou prezentacije su imali i svoj osvrt na tu temu dali i Stefano Mallia i Cristian Pîrvulescu, koizvijestioci Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta za predstojeće Mišljenje Evropske agencije o migracijama.

Vrijeme nakon održane obije sesije bilo je predviđeno za pitanja i odgovore, u kojoj su učešće uzeli parlamentarci iz kako Evropskog, tako i nacionalnih parlamenata. U ovom dijelu sastanka, u raspravi su učestvovali i predstavnici našeg Parlamenta.

Na kraju, učesnici skupa imali su priliku da saslušaju zaključke Roberte Metsole i Kashetu Kyenge, koizvjestilaca Strateškog izvještaja o situaciji na Mediteranu i potrebi sa cjelovitim pristupom migracijama, Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove.

Sastanak je organizovao Evropski parlament uz podršku Direktorata za odnose sa nacionalnim parlamentima.

Delegaciju Skupštine Crne Gore činili su poslanik Šefkija Murić, član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i zamjenica predśednika Odbora za ljudska prava i slobode, poslanica Ljiljana Đurašković.