Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 12. decembar 2013. 12:35

Završen Sedmi sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore - POSP

Usvojena Deklaracija sa preporukama

U fokusu rasprave drugog dana održavanja sastanka POSP-a, koji je juče počeo u Strazburu, bili su instrumenti za borbu protiv korupcije, uključujući politike i praksu u vezi sa javnim nabavkama, zaštitom novinara istraživača i „zviždača“. Izvjestioci su bili poslanici Skupštine Crne Gore Miodrag Vuković i Predrag Bulatović, kao i poslanik Evropskog parlamenta Nikos Krisolegos. Tokom rasprave je istaknuto, da je imajući u vidu da održive javne nabavke doprinose bruto nacionalnom proizvodu, potrebno unaprijediti efikasnost sistema i zaštititi ovu oblast od korupcije, kako bi se dodatno razvila konkurentnost kompanija i čitav proces učinio transparentnijim.

U okviru druge teme koja se odnosila na oblast zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, izvjestioci - potpredśednik Skupštine Suljo Mustafić, poslanik Dritan Abazović i poslanik Evropskog parlamenta Joran Farm, ukazali su na korake koje treba preduzimati u cilju daljeg poboljšavanja zaštite ljudskih prava. Ukazano je na potrebu veće transparentnosti procedura, koje se odnose na sufinansiranje nevladinog sektora. Posebno je pozdravljena organizacija Parade ponosa u Budvi i Podgorici. Parlamentarci su raspravljali i o zaštiti prava romske populacije, učešću žena na tržištu rada i o procesu restitucije.

Na sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kojim su danas kopredśedavali Eduard Kukan, predśedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, i Slaven Radunović, zamjenik predśedavajućeg crnogorske delegacije, usvojena je Deklaracija sa preporukama. Deklaracijom se pozdravlja napredak Crne Gore ka Evropskoj uniji, posebno u svjetlu otvaranja 23. i 24. pregovaračkog poglavlja, i pozivaju nadležne institucije da nastave sa naporima na daljem unapređivanju oblasti koje je Parlamentarni odbor razmatrao juče i danas.

DEKLARACIJA I PREPORUKE

Galerija slika