Odštampajte ovu stranicu
utorak, 25. mart 2014. 19:35

Počeo osmi sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore

Sastanak otvorili predśednik Skupštine Crne Gore i PS OEBS-a, Ranko Krivokapić i predśednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Kosovom, Eduard Kukan.

Osmi sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore, koji se održava u Podgorici, otvorili su kopredśedavajući, predśednik Skupštine Crne Gore i PS OEBS-a Ranko Krivokapić i predśednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Kosovom, Eduard Kukan.

Predśednik Skupštine Crne Gore i PS OEBS-a Ranko Krivokapić je istakao da je prošla godina bila uspješna za crnogorski Parlament u velikim pitanjima.

- Ustavne reforme, a posebno u oblasti vladavine prava su izazov za svaku zemlju. Mi smo, kao Parlament, dokazali da smo sposobni da i najteže političke izazove možemo da riješimo konsesualno. Ako smo u jednom trenutku i zaboravili da je pravda temelj države, globalna asocijacija kao što je EU nas vraća toj temeljnoj poruci, da svi ostali oblici integracija, naš unutrašnji u Crnoj Gori i EU u cjelini, moraju poći od vladavine prava i stalnog modeliranja borbe za vladavinu prava, dodao je predśednik Krivokapić.

On je konstatovao, da to možda čini naše izazove lakšim, kad znamo da su oni i pred drugima, a ne samo pred nama, a to iskustvo koje stičemo na Balkanu će nam koristiti u izgradnji primjera pravnog sistema EU u budućnosti.

U uvodnom dijelu sastanka prisutnima se u ime Vlade Crne Gore obratio potpreśednik Vlade Crne Gore i minister vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić, koji je između ostalog rekao da dimenzija parlamentarne saradnje koju POSP ima u svom nazivu, čini ključnu kariku u ostvarivanju kompletmnih i kontinuirano dobrih rezultata na evropskom putu Crne Gore. Zaključio je da je zrelost Crne Gore pokazana i na posljednjem primjeru, donošenjem izmjena izbornog zakonodavstva, što je rezultat napornog rada predstavnika svih partija zastupljenih u Skupštini, ali i civilnog sektora i pokazatelj aktivnosti svih djelova društva fokusiran upravo na blagovremenom ispunjavanju preuzetih obaveza i zadataka iz svoje dinamične evropske agende.

U ime predśedavanja Savjetom Evropske unije, govorio je ambasador Republike Grčke u Crnoj Gori Nj.E. Ilias Fotopoulos, koji je konstatovao da Crna Gora napreduje dobrim tempom i da nastavlja da ispunjava svoje obaveze i igra aktivnu ulogu u regionu, kao i da se uključuje u dalji razvoj regionalne saradnje, koja sa dobrosusjedskim odnosima ostaje esencijalni dio pristupnog procesa. On je rekao da je budući evropski put Crne Gore zahtjevan i da traži duboke i dugotrajne političke reforme, sa fokusom na efektivnu implementaciju u skladu sa evropskim standardima i najboljom praksom.

U svom obraćanju u ime Evropske komisije, šef Jedinice za Crnu Goru i Island, Dirk Lange je naglasio da Crna Gora dobro napreduje u pregovaračkom procesu, korak po korak, ali se očekuju opipljivi rezultati, jer se reforma ne bazira samo na dobrim dokumentima, već i na implementaciji, dodajući, da će izborno zakonodavstvo procjenjivati, vodeći računa da li su uvažene dosadašnje preporuke. On smatra da je od izuzetnog značaja da se postigne politički konsenzus u vezi evropskog puta Crne Gore, da su vrata otvorena, ali je put ispunjen uslovima i zahtjevima.

Nakon razmatranja trenutnog stanja pristupnih pregovora i odnosa između Evropske unije i Crne Gore, o praćenju preporuka usvojenih na sedmom sastanku POSP-a, u Strazburu, izvijestili su: Slaven Radunović, Eduard Kukan i Nada Drobnjak. O nasilju nad novinarima izvjestioci su bili: Miodrag Vuković, Ana Ibrisagić i Dritan Abazović.

Osmi sastanak POSP-a biće nastavljen śutra, u 9.00 sati. Tačku o temi “Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala” otvoriće potpreśednik Vlade Crne Gore za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Duško Marković, a izvjestioci će biti poslanici: Koča Pavlović, Mevludin Nuhodžić i Tonino Picula. Na temu “Javne finansije i ekonomske reforme”, govoriće ministar finansija Radoje Žugić, a izvjestioci će biti poslanici: Damir Šehović, Lajoš Bokros i Danko Šarančić.

Na kraju dvodnevnog rada, planirano je da članovi POSP-a śutra usvoje preporuke kojima se potvrđuje ostvareni napredak u raznim oblastima u okviru procesa pridruživanja Crne Gore i EU i identifikuju oblasti u kojima u narednom period treba uložiti dodatne napore u cilju ispunjavanja evropskih standarda, neophodnih za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Konferencija za novinare, na kojoj će govoriti predśednik Skupštine Crne Gore i PS OEBS-a, Ranko Krivokapić i predśedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Kosovom, Eduard Kukan, zakazana je za śutra, 26. marta 2014. godine, u 12.30 sati, u skupštinskom Holu.

Galerija slika