Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 27. novembar 2014. 17:30

Održan pripremni sastanak poslanika Skupštine Crne Gore - članova POSP-a

Razmotren predlog dnevnog reda predstojećeg sastanka POSP-a koji će biti održan 1. i 2. decembra u Briselu

Na današnjem pripremnom sastanku razgovarano je o predlogu dnevnog reda IX sastanka Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), koji će biti održan 1. i 2. decembra 2014. godine u Evropskom parlamentu.

Poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta, na IX sastanku POSP-a, razgovaraće o: trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosa između Evropske unije i Crne Gore; sprovođenju akcionih planova u oblasti vladavine prava, te zaštiti osnovih ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori. Osim toga, dio ovogodišnjeg sastanka POSP-a biće organizovan kroz učešće poslanika na sastanku Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) i poslanika iz parlamenata država članica Evropske unije što će ujedno biti prilika za razmjenu mišljenja sa ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i predstavnikom Generalnog direktorata za proširenje na temu napretka regiona u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Na sastanku POSP-a o trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosa između Evropske unije i Crne Gore govoriće ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić. Na pripremnom sastanku određeni su i članovi POSP-a izvjestioci za pojedine tačke dnevnog reda, iz reda parlamentarne većine i opozicije. O sprovođenju akcionih planova iz oblasti vladavine prava izvještavaće poslanici Obrad Mišo Stanišić i Predrag Bulatović, dok će o zaštiti osnovih ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori govoriti poslanice Azra Jasavić i Nada Drobnjak.

Poslanici Skupštine Crne Gore koji će učestvovati na IX sastanku POSP-a su predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, koji je kopredsjedavajući POSP-u, zamjenik kopredsjedavajućeg Slaven Radunović i članovi Odbora: Milutin Simović, Obrad Mišo Stanišić, Mevludin Nuhodžić, Nada Drobnjak, Damir Šehović, Koča Pavlović, Predrag Bulatović, Danko Šarančić, Darko Pajović i Azra Jasavić.

POSP je obrazovan u junu 2010. godine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ovaj odbor čine po četrnaest poslanika Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta.

Galerija slika