Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 01. decembar 2014. 06:40

Danas počinje IX sastanak POSP –a

Glavne teme biće pristupni pregovori, vladavina prava i ljudska prava i slobode

Deveti sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) održaće se 1. i 2. decembra u Briselu, pod zajedničkim predśedavanjem Ranka Krivokapića, predśednika Skupštine Crne Gore i Aneliz Dods (Anneliese Dodds), predśedavajuće Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom.
Na IX sastanku POSP –a poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta, razgovaraće o: trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosa između Evropske unije i Crne Gore; sprovođenju crnogorskih akcionih planova u oblasti vladavine prava, te zaštiti osnovih ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori. Osim toga, najavljeno je učešće poslanika na sastanku Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) i poslanika iz parlamenata država članica Evropske unije na kome će imati priliku da razmijene mišljenja sa ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana na temu napretka regiona u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.
Poslanici Skupštine Crne Gore koji će učestvovati na sastanku POSP-a su predśednik Skupštine Ranko Krivokapić, koji je kopredśedavajući POSP-u, zamjenik kopredśedavajućeg Slaven Radunović i članovi Odbora Milutin Simović, Obrad Mišo Stanišić, Mevludin Nuhodžić, Nada Drobnjak, Damir Šehović, Koča Pavlović, Predrag Bulatović, Danko Šarančić, Darko Pajović i Azra Jasavić.
Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje obrazovan je u junu 2010. godine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Čine ga po četrnaest članova iz Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta.