Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 01. decembar 2014. 18:01

Predśednik Skupštine kopredśedava IX sastankom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Predśednik Skupštine Crne Gore i predśednik emeritus Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić kopredśedava IX sastankom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje koji se danas i śutra održava u Briselu.

U delegaciji Skupštine Crne Gore su i: Slaven Radunović, Milutin Simović, Obrad Stanišić, Mevludin Nuhodžić, Nada Drobnjak, Damir Šehović, Predrag Bulatović, Danko Šarančić, Darko Pajović i Azra Jasavić.

Preśednik Krivokapić danas je imao sastanak sa novom predśedavajućom Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom Aneliz Dods na kojem je konstatovano da će novi sastav evropskih poslanika u odboru dati novi vjetar u leđa crnogorskom procesu pregovora sa EU. Krivokapić je akcentovao da je dosadašnja praksa da evropski poslanici budu prijateljski kritičari najpravičniji i najkorisniji za proces pregovora izrazivši nadu da će se taj trend nastaviti i u novom sazivu POSP-a.

Na otvaranju IX POSP–a kopredśedavajuća sastanku, Aneliz Dods istakla je da će novi sastav Evropskog parlamenta nastaviti sa pružanjem podrške Crnoj Gori u cilju stvaranja uslova za pristupanje EU, te održavanja posvećenosti Crne Gore u pogledu sprovođenja potrebnih reformi posebno u oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24.

Predśednik Krivokapić, kao kopredśedavajući POSP-a, zahvalio se na saradnji dosadašnjem sastavu Evropskog parlamenta i izrazio očekivanje da će novi sastav djelovati u istom smjeru, te da će u duhu zajedničkog rada poslanici oba parlamenta nastaviti sa ulaganjem napora usmjerenih ka ostvarivanju zahtjeva koja su pred Crnom Goru na njenom putu ka EU.

Uvodne napomene u pogledu trenutnog stanja pristupnih pregovora i odnosa između Evropske unije i Crne Gore u ime Vlade Crne Gore dao je Igor Lukšić, ministar vanjskih poslova i evropskih integracije Crne Gore koji je apostrofirao doprinos Crne Gore po pitanju realizacije prioriteta u okviru evropske agende, kroz izradu sveobuhvatnih akcionih planova, te nacionalnih ekonomskih programa, a sve u cilju iskorišćavanja momentuma za ulazak Crne Gore u EU.

Prisutnima su se obratili i Alberto Kutilo (Alberto Cuttilo) u ime italjanskog predśedavanja Savjetu EU, odnosno Alesandra Kas Granhe (Aleksandra Kas Granje) u ime Evropske komisije kako bi dali svoje viđenje o aktuelnom stanju i dinamici odnosa EU i Crne Gore. Granje je posebno naglasila da vladavinu prava treba posmatrati, ne samo kao obavezu iz poglavlja 23 i 24 već kao preduslov za privlačenje stanih direktnih investicija kojima je neophodan siguran pravni ambijent. U izlaganjima je posebno istaknuto i nedavno usvajanje Strategije Evropske unije u okviru Jadransko – jonske inicijative koja u značajnoj mjeri doprinosi saradnji vlada Zapadnog Balkana. Osim toga, zaključeno je da je potrebno obezbijediti mehanizme za sprovođenje adekvatnih reformi te osigurati njihovu održivost ne samo po pitanju vladavine prava već i u oblasti ekonomije i konkurentnosti, javne uprave i sistema javnih finansija.

Deveti sastanak POSP–a biće nastavljen śutra kada se očekuje usvajanje Deklaracije sa zajedničkim preporukama te prisustvo poslanika na sastanku Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET).

Galerija slika