Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 08. april 2015. 19:14

Počeo deseti sastanak POSP-a

Otvarajući deseti sastanak POSP-a predśednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao da Crna Gora ima stabilnu, lidersku poziciju u regionu u ispunjavanju svojih evropskih obaveza

Deseti sastanak Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) počeo je danas u Budvi.

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić otvarajući deseti sastanak POSP-a kazao je da Crna Gora ima stabilnu, lidersku poziciju u regionu u ispunjavanju svojih evropskih obaveza. ‘’Kao država dajemo dodatan doprinos kretanju regiona ka EU i sveukupnom rastu povjerenja u proces integracija’’, poručio je Krivokapić. Krivokapić je istakao da je Parlament kao institucija održao pozitivnu ulogu u izvještajima EU, te da predano radi  na unaprijeđivanju kapaciteta zastupajući interese građana.

Predśedavajuća Delegacije Evropskog Parlamenta Anneliese Dodds kazala je da EU primjećuje značajan napredak Crne Gore u brojnim oblastima, i konstatovala kako je pohvalna snažna predanost u procesu pridruživanja članova crnogorskog Parlamenta kao i  civilnog sektora. Dodds je istakla da je napredak u poglavljima 23 i 24 je ključan, i dodala da će u fokusu EU i dalje biti ispunjavanje obaveza u dijelu zakonodavnog okvira, ali i borba protiv korupcije, sloboda medija, ljudska prava, prava žena i manjinskih grupa kao i prava osoba sa invaliditetom.

Govoreći o trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosima između Evropske unije i Crne Gore, potpredśednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da je država posvećena vladavini prava, te jačanju rada sudova i policije, kao i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. ‘’Cilj Vlade je očuvanje slobode medija a rezultati države na putu ka EU ne smiju biti početni vec mjerljivi’’, istakao je Marković.

Ambasador Letonije u Crnoj Gori Nj.E. Imants Liegis poručio je da Letonija ostaje veliki zagovornik procesa širenja Evropske Unije i brze dinamike procesa pregovaranja. Liegis je naglasio da efikasna implementacija zakonskih rješenja, vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i jačanje administrativnih kapaciteta ostaju zadaci na kojima Crna Gora mora još raditi.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič pohvalio je tempo koji Crna Gora ima u otvaranju pregovaračkih poglavlja i naglasio da EU pažljivo prati ispunjavanje obaveza, uz napomenu da bi 2015.  za Crnu Goru trebalo  da bude godina konkretnih rezultata. Drobnič je pohvalio značajnu zakonodavnu aktivnost Parlamenta, i dodao da je proaktivna uloga koju Parlament igra u nadgledanju izvršne vlasti ključna za pregovarački proces.

Predśednik Odbora za evropske integracije i zamjenik kopredśjedavajućeg POSP-a Slaven Radunović kazao je da pristupanje EU vidi kao mogućnost da Crna Gora na kvalitetan način izvrši reforme. Radunović je konstatovao da ne postoje mjerljivi rezultati u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala te da je osjetan rascjep između usvajanja zakona i njihovog sprovođenja. Radunović je dodao i da je neophodno da kao država ostvarujemo ravnomjeran napredak u poglavljima 23 i 24 jednako kao i u ostalim pregovaračkim poglavljima. 

Potpredśednik Skupštine i član POSP-a Milutin Simović naglasio je da je država ostvarila napredak u brojnim oblastima te da predano ispunjava obaveze u dijelu donošenja zakonskih rješenja, ali i u dijelu jačanja administrativnih kapaciteta. Simović je dodao da je sastanak POSP-a dobra prilika za podśećanje da je tokom prošlog sastanka pozdravljena usklađenost vanjske politike Crne Gore sa EU te da je saglasnost oko tog pitanja postignuta između vlasti i opozicije čime se, kako je objasnio, demonstriralo razumijevanje i prihvatanje potrebe dosljednog poštovanja principa i ciljeva partnera čiji dio kluba želimo da budemo.

O reformama i aktivnostima neophodnim za napredak u pregovorima u poglavljima 23 i 24 govorio je ministar pravde Zoran Pažin. Pažin je kazao  da pregovori sa EU nijesu privilegija nijedne političke opcije u Crnoj Gori. ‘’Pravna sigurnost je najvažnija za dostizanje vladavine prava’’, istakao je Pažin. Pažin je kazao kako smo kao država postavili visoke standarde kada je riječ o donošenju zakona iz oblasti pravosuđa, i dodao da se taj trend mora pratiti I kada je riječ o nivou odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.

POSP se nastavlja śutra, kada će poslanici crnogorskog i evropskog parlamenta usvojiti Deklaraciju i preporuke. Nakon toga planirana je i zajednička konferencija za novinare predśednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića i predśedavajuće Delegacije Evropskog parlamenta Anneliese Dodds.

                                                        

 

Galerija slika