Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 09. april 2015. 15:29

U Budvi završen deseti sastanak POSP-a

Drugi dan Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) bio je posvećen položaju osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori i Evropskoj strategiji za osobe sa invaliditetom, socijalnoj politici, zaposljavanju i ekonomskim kretanjima.

Na temu položaja osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori i Evropskoj strategiji za osobe sa invaliditetom, Poslanik EP Mark Plura naglasio je da je jako važno usvojiti i postovati načela Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom ali da je važnije ta načela sprovoditi u praksi. S tim u vezi Plura je postavio pitanje kako je Konvencija, budući da ju je Crna Gora ratifikovala, uključena kroz crnogorske zakone i na koji način se primjenjuje u Crnoj Gori. Podśetio je na važnost na pravo glasa osoba sa invaliditetom te na prvenstveno prevazilaženje mentalne a onda i arhitektonskih barijera. Kao zemlja na putu ka EU Plura je ubijedjen da bi Crna Gora ulaskom u proces što skorijeg rješavanja pitanja pristupačnosti i dostupnosti dobila još jednu pozitivnu preporuku.

Poslanica Nada Drobnjak naglasila je da je značajno demokratsko pitanje - status osoba sa invaliditetom, kao posebno osjetljive grupe. Drobnjak je kazala da je u Crnoj Gori, kao državi koja je ratifikovala Konvenciju UN o pravima osoba sa invaliditetom, prepoznato čak 13 prioritetnih ustanova koje bi trebalo da budu pristupačne i licima sa invaliditetom. Drobnjak je kazala da je Skupština Crne Gore nažalost do sada bila spriječena birokratskim procedurama tako da je tek u martu ove godine raspisan Javni poziv za prilagodjavanje prilaza crnogorskog parlamenta osobama oslabljene pokretljivosti. Dodala je i da je primjetno u svim crnogorskim opštinama prilagodjavanje saobraćaja osobama sa invaliditetom. Zaključila je da je najbitnije promijeniti kulturni kontekst.

Članice EP Petra Kamerevert  i Terry Reintke istakle su da je važno ovom temom se baviti i na POSP-u, te konstatovale da ni u zemljama članicama EU jos uvijek nije sve završeno i savršeno na planu procesa prilagodjavanja. Istakle su da bi Skupština Crne Gore što skorijim rješavanjem tog problema odigrala veoma važnu ulogu.

Poslanik Slaven Radunović rekao je da je saglasan da se pitanje prilagodjavanja prilaza zgradi crnogorskog parlamenta mora hitno riješiti. Kazao je da je Crna Gora trenutno u periodu početnog razvoja kada je riječ o prilagodjavanju prava osoba sa invaliditetom.

Poslanik Milutin Simović rekao je da je Crna Gora krenula u pravcu rješavanja tog problema i da vjeruje da će crnogorski parlament biti putokaz ostalima u tom procesu.

U drugom dijelu Konferencije, na temu socijalne politike, zapošljavanja  i ekonomskih kretanja najprije je poslanik Jozo Radoš ocijenio da je jedan od uzroka lošeg socio ekonomskog stanja slab menadžment javnih sredstava što, kako smatra, dovodi do loših statističkih podataka. Pomenuo je problem nezaposlenosti u Crnoj Gori, od čega je čak jedna trećina mladih i visokoobrazovanih ljudi, napominjući da je riječ o nedopustivom disbalansu. Sa druge strane, kazao je da ohrabruju socio ekonomski procesi koji su aktuelni u Crnoj Gori te preporučio da bi trebalo stvoriti još bolje uslove za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Poslanik Danko Šarančić rekao je da je Crna Gora jedina u regionu koja aktivno pregovara sa EU. Dodao je da je do sada Skupština Crne Gore usvojila osam Zakona dok je još toliko u skupštinskoj proceduri a koji se tiču pitanja socijalne politike. Po njemu, prioriteti Crne Gore su povećanje zaposlenosti odnosno smanjenje nezaposlenosti, stručno osposobljavanje i smanjenje siromaštva. Kao najveću razvojnu šansu Crne Gore vidi u izgradnji auto puta Bar-Boljare.

Poslanik Mevludin Nuhodzić smatra da ni Crna Gora nije uspjela da ostane imuna na produženu ekonomsku krizu ali da je mišljenja da koncept kvaliteta života gradjana, pored socio ekonomskih, uključuje još širi spektar pokazatelja. Poslanik Nuhodzić je rekao da ohrabruju medjutim procjene Investicione, Svjetske banke i MMF-a u odnosu na proces ekonomskih reformi Crne Gore. Istakao je da je kapitalni projekat u Crnoj Gori izrada Socijalnog kartona kao najpravednijeg sistema socijalne zaštite. Nuhodzić je podśetio na otvaranje Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, plan izgradnje domova za stare u Podgorici i Pljevljima te na postojećih jedanaest centara za socijalni rad.

Poslanik Koča Pavlović kazao je da je zapošljavanje nesporan interes našeg društva, posebno mladih i visokoobrazovanih ljudi i dodao da IPA 2 pruža veliku šansu za razvoj malih i srednjih preduzeća. Poslanik Milutin Simović osvrnuo se i na pitanje učešća žena u politici istakavši važnost političko ekonomskog osnaživanja žena. U tom kontekstu naveo je primjer reforme izbornog zakonodavstva uvodjenjem obaveznih kvota na izbornim listama.

Na kraju Konferencije usvojena je i zajednička Deklaracija.

pdfDEKLARACIJA I PREPORUKE

Galerija slika