Odštampajte ovu stranicu
petak, 11. decembar 2015. 18:55

Održan pripremni sastanak POSP-a

Na današnjem pripremnom sastanku razgovarano je o prijedlogu dnevnog reda 11. sastanka Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), koji će biti održan 16. i 17. decembra 2015. godine u Strazburu.

O trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosu između Evropske unije i Crne Gore, u ime Evropske komisije govoriće Dirk Lange, šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za Evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju, a u ime Savjeta Nikolas Šmit (Nikolas Schmit), ministar rada, zapošljavanja, socijalne i solidarne ekonomije.

Izvjestioci za tačku posvećenu nedavnim protestima u Podgorici u ime Evropskog Parlamenta biće potpredśednica EP Ulrike Lunaček, a u ime Skupštine Crne Gore poslanik Obrad Mišo Stanišić. Izvjestioci za tačku o vladavini prava, uključujući izborno zakonodavstvo biće poslanik Jožo Radoš u ime Evropskog Parlamenta, dok ćeu ime crnogorske delegacije govoriti poslanica Azra Jasavić i potpredśednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić. U okviru tačke posvećene zaštiti temeljnih prava i sloboda za izvjestioce određeni su poslanica Nada Drobnjak i poslanik Darko Pajović. Izvjestioci na temu održivog razvoja i zaštite životne sredine biće poslanici Darko Pajović i Izet Bralić i potpredśednica Evropskog Parlamenta Ulrike Lunaček. Izvjestioci za tačku posvećenu fiskalnoj ekonomiji, uključujući izbjegavanje plaćanja poreza na globalnom i nacionalnom nivou biće predśedavajuća POSP-u poslanica Anneliese Dodds i poslanici Mevludin Nuhodžić i Danko Šarančić.

POSP je obrazovan u junu 2010. godine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ovaj odbor čine po četrnaest poslanika Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta.

 

 

Galerija slika