Odštampajte ovu stranicu
petak, 20. maj 2016. 14:40

Završen dvanaesti sastanak POSP-a

Usaglašen tekst zajedničke Deklaracije i usvojene preporuke

Sastanak je otvorila kopredśedavajuća POSP-u Aneliz Dods (Anneliese Dodds) najavivši raspravu na temu politike zaštite životne sredine i energetike, te borbe protiv korupcije u vezi sa ekonomskim razvojem.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, istakao je da je normativni okvir u oblasti zaštite životne sredine uspostavljen kroz donošenje zakona i podzakonskih akata, u skladu sa evropskim standardima, te niza strategija u cilju unapređenja postojećeg stanja u datoj oblasti. On je iskazao zadovoljstvo radom strukture, angažovane na ispunjavanju mjerila u okviru poglavlja 27, koji će, prema njegovom očekivanju, rezultirati otvaranjem poglavlja u tekućoj godini.

Tokom rasprave na temu borbe protiv korupcije, dat je osvrt na rad Agencije za sprječavanje korupcije, te istaknuta efikasnost sudstva, ali je ukazano i na potrebu za većim usklađivanjem odluka nacionalnih sudova sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava.

U Deklaraciji sa preporukama, koja je usvojena jednoglasno od strane prisutnih članova obje delegacije, pozdravljen je kontinuirani napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima, ali i koraci koji su napravljeni u cilju unapređenja nezavisnosti, odgovornosti i profesionalizma pravosuđa. Ipak, istaknuta je potreba za posvećivanjem veće pažnje pitanju nasilja u porodici, slobodi medija, i efikasnog sprovođenja normativnog okvira koji se odnosi na pitanje borbe protiv korupcije.

Nakon sastanka, uz učešće dva predstavnika Udruženja mladih sa hendikepom, poslanicima Evropskog parlamenta predstavljeni su izvršeni radovi na prilagođavanju zgrade Skupštine Crne Gore za pristup licima smanjene pokretljivosti.

Naredni sastanak POSP-a biće održan krajem godine u Strazburu.

pdf DEKLARACIJA I PREPORUKE

Galerija slika