Odštampajte ovu stranicu

POSLANIČKO PITANJE FATMIR GJEKA

Dokle se stiglo sa izgradnjom puta Plav-Gusinje-Podgorica preko Albanije i kada se može očekivati da taj put bude završen?

Obrazloženje. Vlada Crne Gore i Republika Albanija, konkretno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore i Ministarstvo javnih radova, transporta i telekomunikacija Republike Albanije su se dogovorili o izgradnji puta Plav-Gusinje-Podgorica preko teritorije Republike Albanije. Ovaj put smatra se veoma važnim jer skraćuje postojeći za 110 km. Predstavlja vezu Crne Gore i Albanije, kao i podstiče razvoj i bolju povezanost pojedinih nerazvijenih područja, u konkretnom slučaju oblasti Plava i Gusinja.

Budući da je najavljeno da će, ako sve bude išlo po planu, put biti otvoren tokom 2013. godine tj. ove godine, koliko su dvije strane ispunile svoje preuzete obaveze i da li sve teče planiranom dinamikom? Hvala.

PREDŚEDAVAJUĆI BRANKO RADULOVIĆ:

Ministre.

IVAN BRAJOVIĆ:

Poslaniče Gjeka, u skladu sa dogovorom Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore i Ministarstva javnih radova transporta i telekomunikacija Republike Albanije oko izgradnje puta Plav-Podgorica, koji dijelom prolazi kroz Republiku Albaniju, crnogorska strana je ispunila svoje obaveze.

Naime, Direkcija za saobraćaj je završila rekonstrukciju puta Gusinje-Grnčar 5,5 km u vrijednosti od 2.066.666,61 euro i izgradila nedostajući dio puta .....do granice sa Republikom Albanijom dužine 313 m, u vrijednosti od 128.733,55 eura. Od dogovorenih obaveza albanska strana je rekonstruisala put od Grnčara do Vrmoše, a na preostalom dijelu od Vrmoša do graničnog prelaza Grabon započeli su rekonstrukciju i istovremeno se radi nedostajuća projektna dokumentacija. Albanska strana je obećala da će svoj dio obaveza završiti, moram, nažalost, reći ne ovako kako ste rekli u očekivanju nego do kraja 2014. godine, čime će put Gusinje-Podgorica biti stavljen u funkciju. Naravno, do tog perioda mi možemo i proširiti ovaj dio od rijeke Zatrijebačke, ali saobraćaj svakako, što se tiče pravaca na teritoriji Crne Gore mogao bi i ovog trenutka da funkcioniše. Hvala vam.