Odštampajte ovu stranicu
petak, 13. mart 2015. 15:48

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Siniša Stanković na sastanku generalnih sekretara parlamenata EU

Na današnjem sastanku generalnih sekretara parlamenata zemalja Evropske unije i zemalja kandidata, koji se ove godine održava u Italiji, zemlji koja je predśedavala Evropskoj uniji u drugoj polovini prethodne godine, razmotreno je više pitanja od značaja za rad nacionalnih parlamenata, posebno sa stanovišta donošenja što kvalitetnijeg zakonodavstva na nivou EU i uloge parlamenata u kontroli načela supsidijarnosti, u skladu sa Lisabonskim ugovorom.

Sastanak generalnih sekretara predstavljao je i pripremu za Konferenciju predśednika parlamenata zemalja Evropske unije, zakazanu za 20. i 21. april, takođe u Rimu. Dnevni red Konferencije predśednika parlamenata EU, koji je danas prezentiran, obuhvatiće više sesija na teme „Evropa nakon krize: novi putevi razvoja“, „Kontinent temeljnih prava: Evropa slobode, solidarnosti i bezbjednosti“, „Uloga parlamenata u pregovorima o međunarodnim sporazumima“ i „Jačanje političkog dijaloga“. U okviru završne sesije Konferencije predśednika predviđeno je i razmatranje Poslovnika Konferencije po članu 13 Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj uniji i revidiranog Poslovnika Interparlamentarne konferencije za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku.

Konferencija predśednika parlamenata, koju čine predśednici nacionalnih parlamenata zemalja članica EU, predśednici parlamenata zemalja kandidata za članstvo i predśednik Evropskog parlamenta, ima za cilj promociju uloge parlamenata i nadgledanje koordinacije interparlamentarnih aktivnosti. Konferencija predstavlja forum za razmjenu mišljenja, informacija i iskustva među predśednicima parlamenata, o temama koje se tiču uloge i organizacije parlamentarnih funkcija, promocije istraživačkih aktivnosti i zajedničkog djelovanja.

Generalni sekretari su danas u Rimu, u okviru prve sesije, takođe, razmotrili pitanja IPEX-a (Interparlamentarne razmjene informacija), kao osnovne platforme za razmjenu informacija koje se odnose na Evropsku uniju. Na sastanku je usvojen godišnji izvještaj o radu Interparlamentarne razmjene informacija i ponovljena je opredijeljenost generalnih sekretara u pogledu daljeg razvoja IPEX-a, kao pouzdanog sredstva za razmjenu informacija i dokumenata vezano za EU. Usvojene su i nove Smjernice IPEX-a, kojima se uvodi da jednogodišnje predśedavanje preuzima zemlja koja predśedava Konferenciji predśednika parlamenata EU, odnosno zemlja koja predśedava Savjetu EU u drugoj polovini godine.   

Tema druge sesije sastanka generalnih sekretara bila je podrška parlamentarnih administracija preliminarnom nadzoru i kvalitetu zakonodavstva EU, tokom koje su razmijenjena mišljenja i ideje Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata kako da se u svakoj fazi zakonodavnog postupka unaprijede mehanizmi i uloga i nacionalnih parlamenata i drugih institucija i građana u cilju donošenja što kvalitetnijih propisa i njihove primjene u korist građana Unije.

Tokom treće sesije razmatran je napredak u političkom dijalogu, tokom koje su generalni sekretari razmijenili mišljenja o mogućnostima jačanja političkog dijaloga na svim nivoima, i to između parlamentaraca, kao i između nacionalnih parlamenata i sa Evropskom komisijom i Evropskim parlamentom.

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Siniša Stanković imao je i niz bilateralnih razgovora sa kolegama iz parlamenata zemalja EU i regiona, tokom kojih je upoznao sagovornike sa napretkom koji je Skupština Crne Gore ostvarila u proteklom periodu, a razmijenjena su i mišljenja o mogućnostima za unapređenje bilateralne saradnje u cilju razmjene najboljih praksi.