Odštampajte ovu stranicu
nedjelja, 18. oktobar 2015. 14:49

Generalni sekretar Siniša Stanković učestvuje na sastanku generalnih sekretara parlamenata zemalja UN-a

Sastanak Asocijacije generalnih sekretara parlamenata, kao savjetodavnog tijela  Interparlamentarne unije, održava se uporedo sa zasijedanjem Parlamentarne skupštine IPU, od 18. do 22. oktobra u Ženevi.

Dnevnim redom su predviđene tri generalne debate, na teme socijalnog sastava parlamenata, sprečavanja sukoba interesa u parlamentu i uticaja neposrednog izbora predśednika parlamentarnih odbora. Pored toga, generalni sekretari će tokom tri dana imati izlaganja o aktuelnim pitanjima, među kojima su parlamentarni nadzor nad podzakonskim aktima, uloga parlamenta u strateškom planiranju na nacionalnom nivou, uređenje finansijskih nadoknada poslanicima i komunikacija u parlamentima. Takođe, biće razmijenjena iskustva o brojnim pitanjima i izazovima sa kojima se susrijeću parlamentarne administracije u svakodnevnom radu. Na sastanku Asocijacije generalnih sekretara parlamenata će biti razmotrene i aktivnosti Interparlamentarne unije, kao i administrativna i finansijska pitanja.

Posljednjeg dana zasijedanja Parlamentarne skupštine, biće održana zajednička konferencija IPU i Asocijacije generalnih sekretara parlamenata sa temom: „Moć parlamenta da traži odgovornost od vlade: stvarnost i perspektive“.