Odštampajte ovu stranicu
petak, 04. decembar 2015. 18:12

Održan sastanak generalnih sekretara parlamenata zemalja Zapadnog Balkana u Tirani

Učešće javnosti od velikog značaja za rad parlamenta  

Generalni sekretar Skupštine Siniša Stanković učestvovao je na sastanku generalnih sekretara parlamenata zemalja Zapadnog Balkana, koji je održan u Tirani u organizaciji Predstavništva OEBS-a u Albaniji u saradnji sa Parlamentom Albanije.

U fokusu sastanka bile su teme koje se odnose na transparentnost i učešće javnosti u zakonodavnom procesu. U uvodnom obraćanju, predśednik Parlamenta Albanije Ilir Meta istakao je značaj transparentnosti kao instrumenta koji zadovoljava viziju inkluzivnog, dostupnog i efikasnog parlamenta, dok je vršilac dužnosti šefa Predstavništva OEBS-a u Albaniji Robert Wilton podvukao potrebu građana da imaju što više informacija o radu parlamenta, jer samo tako mogu zahtijevati veću odgovornost od svojih izabranih predstavnika. Sastanak je bio i prilika za učesnike da razmijene iskustva u vezi sa načinima za jačanje veze između parlamenta i građana, a bilo je riječi i o razvoju strategija komunikacije.

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore je u okviru sesije posvećene strateškom planiranju i izradi akcionih planova u parlamentu ukazao na značaj strateškog pristupa u planiranju i realizaciji aktivnosti u bilo kojoj organizaciji, pa tako i parlamentu. Stanković je dodao da su brojni pomaci u radu Službe Skupštine, pa i Skupštine u cjelini, upravo rezultat takvog pristupa i pažljivo sprovedenog procesa planiranja. Ukazano je i na izuzetno visok stepen transparentnosti koji je postigla Skupština Crne Gore.