Odštampajte ovu stranicu
petak, 18. decembar 2015. 14:30

Pośeta generalnog sekretara Parlamenta Kosova Skupštini Crne Gore

Stanković upoznao delegaciju Parlamenta Kosova sa najznačajnijim pitanjima o radu Službe Skupštine Crne Gore

Generalni sekretar Parlamenta Kosova  Ismet Krasnići sa saradnicima boravio je 17. i 18. decembra u dvodnevnoj pośeti Skupštini Crne Gore.

Na sastanku generalnih sekretara predstavljene su organizacione strukture parlamenata i razmijenjena su mišljenja o načinu funkcionisanja službi.Imajući u vidu da je izrada teksta radne verzije zakona o Skupštini Crne Gore predviđena Akcionim planom za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge Skupštine Crne Gore u 2015. godini, na sastanku je bilo riječi o Zakonu o Parlamentu Kosova, koji je u fazi pripreme. Generalni sekretar Krasnići istakao je najvažnije aspekte ovog zakona, prije svega sa aspekta finansijske autonomije parlamenta.

Tokom sastanaka, Stanković je informisao sagovornike o napretku u procesu evropskih integracija Crne Gore sa posebnim akcentom na ulogu Skupštine Crne Gore u procesu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. U tom kontekstu, ukazao je na specifičan pristup Skupštine Crne Gore ovom procesu i njenoj sve značajnijoj ulozi. Sagovornika je upoznao i sa proširenim nadležnostima matičnih odbora u ocjeni usklađivanja zakonodavstva, kao i sa ulogom Odbora za evropske integracije u praćenju pregovora sa EU.

Saradnici generalnih sekretara razmijenili su mišljenja i iskustva u oblasti razvoja parlamentarnih IT sistema, kao i o pitanjima saradnje između parlamenata i civilnog sektora, kao važnog segmenta učešća javnosti i građana u zakonodavnom procesu.

Generalni sekretari, Krasnići i Stanković, pośetili su i Demokratske radionice „Barbara Prammer“. Služba Skupštine Crne Gore je tokom pośete upoznala saradnike iz kosovskog Parlamenta o procesu sprovođenja projekta Demokratskih radionica, kako bi iskustva mogli primijeniti i u Parlamentu Kosova.

Budući da unapređenje rada parlamenta zahtijeva kontinuirano jačanje administrativnih kapaciteta, naglašen je značaj razmjene iskustava, kao vida unapređenja znanja i stručnosti zaposlenih, kao i nastavka uspješne saradnje službi dva parlamenta u različitim segmentima.

 

Galerija slika