Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 10. april 2014. 11:02

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić i poslanik Borislav Banović u posjeti njemačkom Bundestagu i vladinim institucijama

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, poslanik u Skupštini  Borislav Banović i Generalni  direktor za NATO u Ministarstvu vanjskih poslova  Dragana Radulović,  u okviru  studijske posjete za stručnjake iz oblasti bezbjednosti,  u Berlinu,   imali su  više susreta sa predstavnicima njemačkih državnih institucija i Bundestaga.

U Ministarstvu odbrane Njemačke, oni su razgovarali sa admiralom Torstenom Kelerom i razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji u regionu Balkana, ulozi NATO-a, kao i o mogućim  posljedicama krize u Ukrajini u odnosima sa Rusijom. Crnogorska delegacija je iskazala zahvalnost za  pomoć njemačkog Ministarstva odbrane u obrazovanju i usavršavanju pripadnika vojske Crne Gore, te za podršku u zajedničkoj  ISAF misiji u Avganistanu.

U Saveznoj akademiji za bezbjednosnu politiku, delegacija iz Crne Gore upoznala se sa radom ove institucije, kao i politikom njemačke Vlade prema pitanjima zajedničke evropske odbrane i bezbjednosti.

U razgovoru sa Kristofom Israngom, šefom referata za Balkan u uredu  njemačke kancelarke Angele Merkel, razmijenjena su mišljenja o napretku  Crne Gore, u pravcu evropskih i NATO integracija.  Israng je istakao da Njemačka želi i dalje voditi aktivnu politiku prema  državama regiona Balkana i da njihova Vlada podržava učlanjenje Crne Gore u EU i NATO. Mustafić i Banović su zahvalili na podršci Njemačke reformskim  procesima  u Crnoj Gori, kao i njenom partnerskom odnosu koji jača stabilnost i demokratizaciju društva.

U Ministarstvu  vanjskih poslova crnogorsku Delegaciju primio je Hans Ulrih Sudbek zadužen za Zapadni Balkan, koji je istakao da je Crna Gora veoma brzo napredovala u integracijama, pokazala efikasnost u donošenju odluka, ali da je veoma bitno da se prati implementacija zakona, posebno u borbi protiv kriminala i korupcije.

Mustafić i Banović, imali su odvojene susrete  sa poslanicima Bundestaga: Roderikom Kishveterom,  Torstenom Frajem  i Johanom Vadefulom, kao i sa Hansom Joakimom Falenskim  spoljnopolitičkim savjetnikom vladajuće CDU. Razmijenjena su mišljenja o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u regionu, posebno u kontekstu ukrajinske krize. Razgovarano je i o aktivnostima u oblasti donošenja seta izbornog zakonodavstva i pozdravljen je napredak koji je je Skupština Crne Gore ostvarila na tom polju. Poslanici Bundestaga su iskazali  posebno interesovanje za reforme u društvu, snaženje institucija pravne države, ukazali na potrebu jačanja medijskih sloboda i smanjenje političkog pritiska na medije, kao i za jačanja samoregulacije i odgovornosti u medijima.

Potpredsjednik Mustafić i poslanik Banović su ukazali na važnost podrške Bundestaga demokratizaciji i snaženju kapacita  institucija u Crnoj Gori i na posvećenost  reformama i ubrzanju procesa pridruživanja EU i NATO. Istakli su da je važno da se ojačaju institucije pravne države, štite novinarske slobode, jača profesionalizam u medijima i stvara ambijent pune pravne sigurnosti, te da se preduzimaju odlučnije mjere u borbi protiv kriminala i korupucije. Mustafić i Banović su iskazali i očekivanja da će Crna Gora  biti podržana u ubrzanju evropskih integracija i nastojanjima za dobijanje poziva za članstvo u NATO alijansi.

U okviru posjete Berlinu, potpredsjednika Mustafića i poslanika Banovića primili su i Frank Pris i Patrik Keler, koordinatori  za bezbjednosnu i spoljnu politiku u Fondaciji Konrad Adenauer, koja je organizovala posjetu  institucijama njemačke Vlade i Bundestagu,  u cilju upoznavanja  njemačke politike u oblasti medjunarodnih odnosa i bezbjednosti.