Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 28. april 2014. 15:46

Potpredśednik Skupštine Branko Radulović primio u oproštajnu pośetu Zhi Zhaolin-a ambasadora Narodne Republike Kine

Na sastanku izraženo zadovoljstvo dobrom saradnjom Crne Gore i Kine na svim poljima

Potpredśednik Skupštine Crne Gore prof. dr Branko Radulović primio je danas u oproštajnu pośetu, Nj. E. gospodina Zhi Zhaolin-a, ambasadora Narodne Republike Kine u Crnoj Gori.  

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo dobrom  saradnjom  Crne Gore i Kine na svim poljima - naučnom, istarživačkom, prosvjetnom. Razmijenjena su i mišljenja o modalitetu i načinu izgradnje putne infrastrukture. Sagovornici su istakli da bi optimalno rješenje bilo da se auto-put Bar-Boljari-Beograd izgradi sa mnogo većom dinamikom nego što je to predviđeno tako što bi se povezao sa TMT mrežom, čime bi se povećala isplativost ove investicije. Učešće Crne Gore u izgradnji auto-puta bi bilo značajno.

Takođe, na sastanku je izražen stav da je potrebno razmotriti modalitete saradnje, tačnije - na koji način će učestvovati kineske kompanije u izgradnji putne infrastrukture: kao kredit pod povoljnim uslovima, kroz koncesije ili akcionarsko društvo.

Obostrano je ocijenjeno da bi bilo dobro razmotriti rekonstrukciju željezničke infrastrukture na relaciji Bar – Beograd zbog činjenice da je Kina jedna od vodećih zemalja u razvoju brzih putnih infrastruktura. Kineske kompanije su već potvrdile ovaj status u svijetu projektovanjem i izgradnjom  brzih željeznica.  Takođe, izraženo je i zadovoljstvo zbog saradnje u obnavljanju crnogorske flote.

Podśetimo, Crna Gora će realizacijom ovih ugovora sa kineskim partnerima imati ukupno 4 broda.

Tokom današnjeg sastanka, analizirana je  i mogućnost  valorizacije energetskih potencijala u svim vidovima (čista CO2 tehnologija, obnovljivi izvori, alternativni izvori) gdje je Kina vodeća zemlja u svijetu.

Na kraju pośete, potpredśednik Skupštine prof. dr Branko Radulović je dogovorio nastavak Parlamentarne saradnje sa NR Kinom, koju će Parlament Crne Gore uvijek podržavati.