Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 10. septembar 2014. 14:02

Potpredśednik Skupštine Crne Gore Branko Radulović održao konferenciju za novinare

Potpredśednik Skupštine Crne Gore prof. dr Branko Radulović, održao je konferenciju za novinare na kojoj je prezentovao Predlog rezolucije o životnoj sredini, koja je danas stavljena u proceduru Skupštine Crne Gore.

Potpredśednik Radulović je među ključnim razlozima koji su ga motivisali na izradu dokumenta, naveo značaj koji životna sredina ima za kvalitet života i zdravlje sadašnjih i budućih generacija, kao i na razvoj države i društva u cjelini. Uz to je naglasio obavezu i etičku odgovornost koju naša generacija ima prema budućim generacijama u pogledu ostvarivanja elementarnog prava na život u  očuvanoj i zdravoj životnoj sredini.

On je ocijenio da je na osnovu svih vrsta pokazatelja kvalitet životne sredine u svim segmentima i oblastima na alarmantno niskom nivou, što je u suprotnosti sa onim što treba da karakteriše proklamovani koncept ekološke države. Uzroci pogoršanja stanja životne sredine posljedica su, prije svega, ljudskih aktivnosti i pritiska koju oni vrše na prirodu.

U cilju riješavanja nagomilanih problema u oblasti zaštite i upravljanja u životnoj sredini, Predlogom rezolucije se traži saradnja i potpuno uključivanje Vlade Crne Gore i drugih državnih organa, lokalnih samouprava, nevladinog sektora i svih činilaca civilnog društva. Osim na državnom nivou, neophodna je saradnja i sa regionom uz podršku Evropske komisije.