Odštampajte ovu stranicu
petak, 05. decembar 2014. 12:40

Potpredsśednik Skupštine Branko Radulović boravio u pośeti Njemačkoj

Potpredsśednik Skupštine Crne Gore prof. dr Branko Radulović boravio je od 2. do 5. decembra u pośeti Saveznoj Republici Njemačkoj, odnosno njemačkom Bundestagu i Ministarstvu vanjskih poslova.

Pośeta potpredśednika Radulovića izazvala je značajnu pažnju njemačkih zvaničnika što pokazuju pozicije, brojnost i učešće sagovornika. Potpredśednik je razgovarao sa potpredśednikom Bundestaga gospodinom Johanesom Singhamerom, predśednikom i članovima Odbora za EU pitanja, predśednikom i članovima Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu, predśednikom i članovima Odbora za obrazovanje, istraživanje i tehnologiju u njemačkom Bundestagu, kao i sa specijalnim izaslanikom za JIE, Tursku i EFTA zemlje u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova.

Značaj sagovornika ogleda se u tome što je Bundestag vodeća institucija u njemačkom političkom i ukupnom društvenom životu, u kojem se kreira politika i vrši nadzor njegovog sprovođenja kako kada je u pitanju vlada, tako i drugi segmenti. Razgovori su bili krajnje otvoreni i po svojoj sadržajnosti veoma raznovrsni i obimni, naročito  na Odboru za EU pitanja u njemačkom Bundestagu koji je najodgovorniji za ukupnu politiku Njemačke u EU i  za proširenje EU. Njemački parlamentarci posebno su se interesovali o političkoj sceni u Crnoj Gori i postojanju alternative, zatim o  ispunjenju Kopenhagenških kriterijuma, Poglavlju 23 i 24 o vladavini prava, izboru novog VDT i o mogućim efektima njegovog budućeg rada, stanju na medijskoj sceni u Crnoj Gori, održivom razvoju, regionalnoj saradnji,  investicijama  i kvalitetu ulaganja od strane pojedinih zemalja,  a naročito Rusije i arapskih država, kao i odnosu prema NATO-u, Rusiji i Islamskoj državi. Stavovi koje je potpredśednik Radulović iznio su u velikom saglasju sa većinom parlamentaraca, a posebno onih koji pripadaju Odboru za EU pitanja.

Kada je u pitanju politička scena i alternativa, potpredśednik Radulović je istakao da je Demokratski front najznačajniji opozicioni politički činilac koji je uistinu dominantna i suštinska alternativa ovoj i ovakvoj vlasti u svakom pogledu i koji bi Crnu Goru veoma dinamično reformisao u pravnu i srednje ekonomski razvijenu državu. Potpredśednik Radulović je takođe istakao da su Crna Gora i njene institucije zatočene i da do sada nisu postojali nijedni slobodni izbori, bilo da su u pitanju lokalni, predśednički ili parlamentarni, što jasno pokazuje i dokazuje  afera „Snimak“. Ubijeđen je da, kada su u pitanju poglavlja 23 i 24 da je do sada na tom planu stvorena samo određena zakonska pretpostavka i regulativa, međutim da će ključno pitanje predstavljati njihova primjena. Suština se ogleda u tome da li će biti vladavine prava ili samo selektivne pravde, da li će doći do presuda u borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije, bilo da je u pitanju politička ili ekonomska. On je skeptik da u postojećim političkim odnosima može doći do ostvarenja konkretnih rezultata. Da li će Vrhovni državni tužilac odgovoriti ogromnim izazovima zavisi od njega i ukoliko pokaže dovoljno profesionalnosti, tada će imati i podršku od Demokratskog fronta i široke javnosti. Zbog toga  je potrebno da među prvim slučajevima budu afera „Snimak“ i korupcionaški poslovi u KAP-u, kao i predmeti vezani za ostale sumnjive privatizacione poslove. U slučaju da bude sprovodio samo selektivnu pravdu i služio isključivo za obračun partijsko kriminalnih organizacija neće ispuniti očekivanja i u tom smislu biće naslednik prethodnih vrhovnih državnih tužilaca. Crnoj Gori je potrebna „sanaderizacija“ u punom smislu, kao što se to desilo i dešava u Hrvatskoj,  pri čemu je pomenuta značajna uloga Njemačke i kancelarke Merkel u uspostavljanju Hrvatske kao pravne države.

Potpredśednik Radulović je istakao da će u Herceg Novom biti posljednji izbori na kojima će se učestvovati u ovakvim uslovima, da će Demokratski front sa istinskom opozicijom, nevladinim sektorom, profesorima univerziteta, sindikatima i slobodnim pojedincima na sinhronizovan način mirnim putem van institucija djelovati kako bi se došlo do prijevremenih prvih slobodnih izbora u Crnoj Gori, ističući pri tome da se sigurno neće zaustaviti na tom putu.

Kada je u pitanju medijska scena, potpredśednik je kazao da je ona u velikoj mjeri instrumentalizovana i kontrolisana od centara moći i da služi za obračun sa neistomišljenicima, pri tome navodeći nekoliko karakterističnih primjera. Drastični primjeri su da ubistvo vlasnika i glavnog urednika „Dana“ još nije rasvijetljeno i da je kampanja koju vodi određeni nazovi list prema izvršnoj direktorici MANS-a nezapamćena i da je van ljudskog i svakog drugog morala i tradicije Crne Gore. Takođe, naglasio je da je Javni servis u funkciji aktuelne vlasti, a ne u funkciji javnog interesa, da promoviše vlast i selektivno izvještava, da se veoma kritički odnosi prema opoziciji i kritičarima vlasti, i time podśeća na televizije pojedinih diktatorskih država.

Po pitanjima   održivog razvoja i investicija, potpredśednik je istakao da su u Crnoj Gori potrošeni mnogi resursi, da je novac koji je dolazio u Crnu Goru za pojedine tzv. investicije, bilo da je navodno bio istočnog, zapadnog ili blisko-istočnog porijekla, na netransparentan način ulagan, preko of-šor firmi i da tzv. investitori nijesu proizveli ni direktne ni multiplikacione efekte, kako na realni sektor kao što su KAP, energetika tako ni na turizam i telekomunikacione usluge. Naprotiv, proizveli su trajne negativne posljedice po  javne finansije, resurse i životnu sredinu. Odluka vlasti oko prioriteta i načina izgradnje dijela autoputa sa kineskim partnerima će još  više usložiti i onako tešku ekonomsku zbilju Crne Gore i proizvesti nesagledive negativne posljedice po budućnost Crne Gore čime će dovesti u pitanje stabilnost javnih finansija i socijalnu sigurnost građana.

Kada je u pitanju Crna Gora i njena regionalna saradnja, bez obzira  na dešavanja koja su u posljednje vrijeme prisutna u regionu i na globalnom planu, za  Demokratski front sadašnje granice Crne Gore  multietnički i multikonfesionalni sklad, zasnovan prije svega na građanskom konceptu, su svetinja Crne Gore. Takođe, Crna Gora i Demokratski front podržavaju i njeguju dobre međusuśedske odnose. Međutim, u regionu postoje brojni izazovi i to ne samo oni koji se tiču nacionalnih i vjerskih odnosa, nego oni koji se tiču i ekonomskih odnosa. Prije svega je u pitanju infrastrukturna i saobraćajna povezanost, valorizacija obnovljivih energetskih izvora kao i ispunjenje ekoloških normi. U tom cilju potpredśednik Radulović smatra da su inicijativa kancelarke Merkel oko regionalne saradnje, posebno na ekonomskom planu i realizaciji projekata od zajedničkog interesa, izuzetno važni za region.

Za odnos prema Rusiji postoji praktični i realni nivo, ali i emotivan odnos pojedinih građana Crne Gore. Praktični nivo se odnosi na navodne ruske investicije, koje su bile negativne po KAP i Željezaru Nikšić. Crnogorski građani su dominantno i čvrsto opredjeljeni ka evropskim integracijama, tako da taj put nema alternativu. Emotivni odnos se kod određenih građana Crne Gore zasniva na istorijskoj saradnji i bliskosti Crne Gore i Rusije u određenim istorijskim periodima.

Demokratski front smatra da učlanjenje u NATO treba posmatrati prije svega kroz ispunjenje standarda i kriterijuma NATO-a, posebno kada je u pitanju vladavina prava. U tom pogledu, poslije jedne krajnje transparentne, stručne i potpune analize i razmjene mišljenja onih koji su za i onih koji su protiv, građani treba da se referendumom opredijele o tom veoma značajnom pitanju.

Mnogi parlamentarci Bundestaga složilili su sa većinom konstatacija potpredśednika Radulovića, pokazujući pri tome da su upoznati i informisani sa stanjem u  Crnoj Gori i regionu. Imajući u vidu da sa mnogih adresa kada je u pitanju Crna Gora dolaze kritičke ocjene, istakli su da ih raduje da u Crnoj Gori postoji alternativa, koja će biti i programska i sadržajna u svim segmentima bilo da je u pitanju vladavina prava, održivi razvoj ili regionalna saradnja.

Što se tiče obrazovanja, nauke i istraživanja Njemačka posebnu pažnju pridaje tim oblastima i izuzetno ih finansijski podržava. Finansijska ulaganja u istraživanja su iznad prosjeka EU,  pa je zbog toga i Njemačka privreda jedna od najkonkuretnijih na svijetu.

Na kraju je potpredśednik Radulović istakao da, uvažavajući jačinu, snagu i zalaganje Njemačke za održavanje EU i proširenje na zemlje Zapadnog Balkana, ne traži nikakvu pomoć od Njemačke ni prema kojem političkom činiocu u Crnoj Gori, već da objektivno prati razvoj događaja i realno ocjenjuje što je dobro i za samu Crnu Goru i EU. Njemački parlamentarci su potvrdili da će se tako i ponašati.

Galerija slika