Odštampajte ovu stranicu
utorak, 12. jul 2016. 18:32

Radni ručak u okviru pośete predśednika Parlamenta Republike Albanije

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić u okviru zvanične posjete predsjednika parlamenta Republike Albanije Ilira Mete, priredio je radni ručak na kojem su prisustvovali i poslanici Goran Tuponja, Aleksandar Damjanović, Nikola Gegaj, Almer Kalač i Nik Djeljošaj

Sastanak je protekao u konstruktivnom razgovoru tokom kojeg je postignuta saglasnost o potrebi daljeg intenziviranja političke i sveukupne saradnje dvije zemlje za koje postoje obostrani interesi.

Potpredsjednik Mustafić istakao je da su odnosi između Crne Gore i Republike Albanije osnaženi zajedničkim evropskim i evroatlantskim prioritetima, saradnjom u okviru regionalnih inicijativa i predstavljaju pozitivan primjer dobrosusjedske saradnje dvije države u regionu.

Potpredsjednik Mustafić izrazio je institucionalnu i ličnu zahvalnost parlamentu Republike Albanije i njenom predsjedniku Meti na ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, uz napomenu da strateške integracione ciljeve, ulazak u Evropsku uniju i NATO, nije moguće ostvariti bez aktivne uloge u regionalnoj saradnji i promišljanja spoljne politike u regionalnom kontekstu.

Potpredsjednik Mustafić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su dvije zemlje uspostavile i permanentno nadograđuju dobrosusjedsku saradnju, kao konstruktivan doprinos regionalnoj stabilnosti i najbolju preporuku za dostizanje evropskih i evroatlantskih vrijednosti, uz zaključak da je Crna Gora trajno opredijeljena za dalje razvijanje bliskih veza i uspostavljanje kontinuiranog političkog dijaloga sa Republikom Albanijom.

Potpredsjednik Mustafić izrazio je zadovoljstvo zbog formiranja Grupa prijateljstva između dva parlamenta, uz ocjenu da ova parlamentarna forma predstavlja jedan od bitnih temelja parlamentarne saradnje, ali i ukupnih odnosa dvije zemlje.

Potpredsjednik Mustafić istakao je da iseljenici iz Crne Gore koji žive u Republici Albaniji predstavljaju vrlo značaj most saradnje između dvije zemlje.

Predsjednik parlamenta Republike Albanije Ilir Meta zahvalio se na dobrodošlici i istakao da dijeli mišljenje svog domaćina da između dvije zemlje postoje tradicionalno dobri i prijateljski odnosi koji se svakodnevno nadograđuju.

Predsjednik parlamenta Republike Albanije Ilir Meta još jednom je čestitao na progresu koji je Crna Gora učinila na putu evropskih i evroatlantskih integracija, uz napomenu da je u narednom periodu bitno dodatno raditi na uspostavljanju još boljih ekonomskih i privrednih veza dvije zemlje, posebno kada je riječ o saradnji u oblasti turizma, kao i unapređenju saobraćajne infrastrukture između dvije zemlje.

U pojedinačno iznešenim stavovima predstavnika dva parlamenta zaključeno je da dosadašnji odnosi dvije zemlje predstavljaju dobru osnovu za dalje unapređenje saradnje na svim nivoima.

Sastanku su prisustvovali i predsjednica Odbora za spoljne poslove parlamenta Republike Albanije Arta Dade i predsjednik Grupe prijateljstva parlamenta Republike Albanije za saradnju sa parlamentom Crne Gore Paulin Sterkaj.