Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 06. oktobar 2016. 15:21

Predśednik Skupštine Crne Gore bio gost parlamenta Letonije

Deseto „da“ je afirmacija trajnog mira Crne Gore i regiona

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović bio je gost parlamenta Letonije (Saeima) koji je danas jednoglasno, sa 79 glasova „za“, ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Ovom prilikom, predśednik crnogorskog parlamenta susreo se sa delegacijom parlamenta Letonije na čelu sa predśednicom parlamenta Inarom Murniece.

Na sastanku je razgovarano o značaju pristupanja Crne Gore NATO-u i Evropskoj uniji, kao i saradnji Skupštine Crne Gore i Letonije. Predśednik Pajović je zahvalio na brzoj ratifikaciji Protokola, kojom je napravljen jedan korak bliže trajnom miru i stabilnosti Crne Gore i regiona. Zaključeno je da Crna Gora i Letonija imaju istorijske i geopolitičke sličnosti, što olakšava razumijevanje i omogućava šire polje saradnje.

- Od Letonije kao demokratski i ekonomski razvijene zemlje možemo mnogo da naučimo, prevashodno vezano za naš prioritet, a to je unapređenje demokratskih kapaciteta Crne Gore. I ovdje smo kao država dobili priznanje za vidljiv napredak  u integrativnim procesima. Planirano je konkretno intenziviranje saradnje naših parlamenata, kroz saradnju odbora i formiranje Parlamentarnih grupa prijateljstva. Kada je o NATO ratifikaciji riječ, deseto DA za Crnu Goru je afirmacija naše posvećenosti trajnom miru države i cijelog regiona, dio je izjave Darka Pajovića nakon sastanka u parlamentu Letonije.

Rihard Holc iz Spoljnopolitičkog odbora letonskog parlamenta kao predlagača Zakona o ratifikaciji, izjavio je, između ostalog da je za parlament Letonije danas istorijski dan zbog toga što je ratifikovan protokol Crne Gore o ulasku u NATO. On je izrazio uvjerenje da će ulazak Crne Gore u NATO istinski doprinijeti sigurnosti Zapadnog Balkana.

 

VIDEO:

Ratifikacija - Riga
youtube:https://youtu.be/eOqtAizwZMU 
cloud:https://skupstina.erp4.me/index.php/s/dhOxts9RG2xHC2n

Susret Pajović - Murniece
youtube:https://youtu.be/aqo9TPwnejE 
cloud:https://skupstina.erp4.me/index.php/s/vpJQ1c0t4J8RbMw

Izjave Riga
youtube:https://youtu.be/7XOFM-F2Nps

Galerija slika