Odštampajte ovu stranicu
petak, 14. oktobar 2016. 12:14

Pajović: Izbori će biti više fer i demokratski nego prethodni

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović primio je delegaciju Parlamentarne skupštine OEBS-a za praćenje parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koju su predvodili šef posmatračke misije Azaj Guliev i specijalna koordinatorka Margareta Sederfelt.

Na sastanku je bilo riječi o uslovima pod kojima će biti održani parlamentarni izbori u nedjelju, 16. oktobra.

Predśednik Pajović upoznao je delegaciju OEBS-a sa rezultatima koje je Skupština sa novim rukovodstvom postigla u pripremi fer i slobodnih izbora. Predśednik Skupštine je apostrofirao osnivanje i aktivan rad tri odbora, koji su u direktnoj vezi sa demokratizacijom izbornih uslova, u kojima su brojčano i kao kopredsjedavajući ravnopravno bili zastupljeni predstavnici vlasti i opozicije.

 Uz to, u periodu od 60 dana usvojeno je 117 zakonskih akata, uz poštovanje cjelokupne propisane procedure za njihovo donošenje.

Sporazum vlasti i opozicije značajno je doprinio da predstojeći izbori budu održani u mnogo većoj fer i demokratskoj atmosferi u odnosu na prethodni izborni ciklus. Sa svoje strane, Skupština Crne Gore intenzivnim aktivnostima ispunila je sve zahtjeve propisane tim sporazumom, naglasio je predsjednik crnogorskog Parlamenta.   

Delegacija OEBS-a čestitala je na ovom demokratskom iskoraku, a pokazala je interesovanje za različite aspekte predstojećih izbora u Crnoj Gori.   

Pajović je zahvalio misiji OEBS-a na prihvatanju poziva da prate održavanje izbora, kao i kontinuiranoj podršci  i pomoći državi Crnoj Gori u unapređenju izbornog procesa.  
Posmatračku misiju Parlamentarne skupštine OEBS-a za predstojeće izbore čine 33 poslanika iz 23 zemlje članice ove međunarodne organizacije. 

 

VIDEO ZAPIS SA SASTANKA: 

YOUTUBE: https://youtu.be/iNS26IwBy0A 

CLOUD:     https://skupstina.erp4.me/index.php/s/6Ltbzy941FeeXhI

Galerija slika