Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 07. jul 2014. 13:12

U Sarajevu završen regionalni radni sastanak, na temu: ”Osiguravanje finansijske autonomije parlamenata s ciljem adekvatnog ispunjavanja prava i obaveza članova parlamenata”

Drugog radnog dana Regionalnog sastanka koji je održan u Sarajevu 3. i 4. jula, moderator treće sesije, na temu “Obaveze članova parlamenta” bio je Dragutin Rodić, predśedavajući Zajedničke komisije za administrativne poslove PS BiH.

U raspravi su učestvovali prestavnici regionalnih parlamenata: Skupštine Crne Gore, Narodne skupštine Republike Srbije, Skupštine AP Vojvodine, Skupštine Republike Makedonije, Parlamenta Albanije, Parlamenta Federacije BiH - Predstavnčki dom, Parlamenta Federaciju BiH - Dom naroda, Skupštine Brčko Distrikta BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i PS BiH.

Delegaciju Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore činili su: Radovan Obradović i Emilo Labudović, članovi Odbora i Goranka Vučinić, sekretarka Odbora.

Na sesiji se vodila rasprava o pitanjima: značaja finansijske nezavisnosti parlamenta na nesmetano funkcionisanje institucije; kako ostvariti što veći stepen finansijske autonomije parlamenta, a da se pri tome ne remeti stabilnost budžeta; kako postići razumjevanje izvršne vlasti i javnosti za finansijsku nezavisnost parlamenta, kakva su prava članova parlamenta u odnosu na prava zvaničnika izvršne i sudske vlastii, da li članovi parlamenta treba da budu socijalno osjetljivi u doba ekonomske krize,
koga i na koji način zastupaju članovi parlamenta i kako najefikasnije raditi na terenu s građanima. Poseban osvrt učesnici sesije dali su u dijelu rasprave koji se odnosio na finansiranje političkih partija.

Na kraju radnog dana učesnici Regionalnog radnog sastanka donijeli su sljedeće zaključke:

1. Konstatujemo da je Regionalni sastanak na temu „Obezbjeđivanje finansijske autonomije parlamenata s ciljem adekvatnog ispunjavanja prava i obaveza članova parlamenata“ u potpunosti ispunio očekivanje i da u budućem periodu treba nastaviti sa praksom razmjene iskustava na ovu temu;
2. Autonomija parlamenta je nužna ali primjereno vremenu, prostoru i mogućnostima pojedinih država;
3. Podržavamo transparentnost u procesu donošenja zakonskih i podzakonskih akata kojima se definiše oblast prava i obaveza poslanika;
4. Podržavamo dalje unaprđenje standarda koji se tiču čitavog spektra zakonodavnog života, posebno u odnosu na organizaciju i procedure, funkcije i vrijednosti parlamenata; i
5. Neophodnost finansiranja političkih partija na transparentan način iz budžetskih sredstava na način što će se pripadajuća sredstva direktno iz budžeta uplaćivati na račun političkih partija a ne na klubove, a onda klubovi političkim partijama.

Galerija slika