Odštampajte ovu stranicu
nedjelja, 03. jul 2016. 20:02

Nastavak XXV godišnjeg zasijedanja PS OEBS-a

Održane śednice opštih odbora i razmotrene rezolucije i izvještaji

Drugi i treći dan ovogodišnjeg zasijedanja PS OEBS –a u Tbilisiju obilježile su śednice tri opšta odbora na čijem dnevnom redu su se našle opšte rezolucije Odbora za politička pitanja i bezbjednost, Odbora za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju, zaštitu životne sredine i Odbora za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja.

Rodžer Viker (SAD), predśedavajući Odboru za politička pitanja i bezbjednost kazao je da osamdeset podnešenih amandmana na opštu rezoluciju ne samo da govori o zainteresovanosti i posvećenosti članova pitanjima iz nadležnosti ovog Odbora, već bezbjednosna pitanja postavlja u centar pažnje cjelokupnog zasijedanja. Rezolucija Odbora, koju je predstavila izvjestilac Margarita Cederfelt (Švedska),  usvojena je uz određene izmjene u odnosu na predloženi tekst, a śednicu Odbora obilježila je rasprava o ukrajinskoj krizi i sprečavanju širenja transnacionalnog terorizma.

Zamjenica predśedavajuće Odboru za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju, zaštitu životne sredine Nilza Sena (Portugal) istakla je značaj unapređenja ekonomske saradnje, te razvoja investicija, kao osnove za opštu stabilnost oblasti koju pokriva OEBS. Govoreći o ekonomskom aspektu rješavanja aktuelne migracione krize, Marieta Tidei (Italija), izvjestilac Odbora, ukazala je na značaj ulaganja u oblast energetike i industrije u cilju podizanja standarda i ekonomskog razvoja zemalja porijekla izbjeglica. Većinom glasova članovi Odbora za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju, zaštitu životne sredine usvojili su opštu rezoluciju.

Na śednici Odbora za demokratiju,ljudska prava i humanitarna pitanja dosadašnja predśedavajuća Izabel Santos (Portugal) najavila je svoju kandidaturu za poziciju potpredśednika Parlamentarne skupštine, a predśedavanje śednicom preuzela je zamjenica predśedavajućeg Ivana Dobešova (Češka). Ipak, u odsustvu izvjestioca Odbora, Santos je predstavila opštu rezoluciju i zaključila da je povjerenje među državama od presudnog značaja za razvoj demokratije, a spremnost država na konstruktivni dijalog ključno za prevazilaženje izazova u oblasti ljudskih prava. Na śednici je dogovoreno da se članovi Odbora sastanu śutra, prije plenarne śednice, kako bi usaglasili konačan tekst rezolucije.

Tri rezolucije odbora postaće dio inkorporiranog teksta Zajedničke deklaracije, čije se usvajanje očekuje na kraju zasijedanja.

Na ovogodišnjem zasijedanju PS OEBS-a u Tbilisiju učestvuju predśednik Skupštine Crne Gore i šef delegacije Darko Pajović i poslanici Branko Čavor i Slaven Radunović.

 

Galerija slika