Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 11. novembar 2013. 13:53

Završena trideseta śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Odbor je obavio konsultativnu raspravu na temu  - Primjena Zakona o nevladinim organizacijama u dijelu finansiranja

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet završio je konsultativnu raspravu (saslušanje) na temu „Primjena Zakona o nevladinim organizacijama u dijelu finansiranja“, koja je započeta 21. oktobra 2013. godine

Śednici su prisustvovali predstavnici:Ministarstva finansija, Komisije za raspodjelu prihoda od igara na sreću, Savjeta za saradnju Vlade Crne Gore sa nevladinim organizacijama, NVO „Građanska alijansa“, NVO „Institut alternativa“, koalicije NVO „Saradnjom do cilja“ i NVO “PK Visokogorci“.

Nakon višečasovne rasprave, koja je obavljena u dva dijela, između ostalog, konstatovano je  da je neophodno, izvršiti harmonizaciju zakonodavno regulatornog okvira, odnosno  izvršiti usklađivanje Zakona  o igrama na sreću,Zakona o manjinskim pravima i slobodama i Zakona o zaštiti kulturnih dobara sa Zakonom o nevladinim organizacijama.Tokom rasprave, između ostalog, naglašen je značaj transparentnosti procesa donošenja odluka kod dodjele sredstava, analiziran način rada postojeće Komisije za dodjelu dijela prihoda od igara na sreću i ukazano na potrebu davanja većih ovlašćena tom  tijelu  ali i utvrđivanje veće  odgovornosti. 

Dogovoreno je da, Služba Odbora polazeći od iznijetih stavova  a imajući u vidu i dostavljena  pisana mišljenja i predloge,  sačini Predlog ocjena i stavova o kojima će se Odbor izjasniti na nekoj od narednih śednica.

Galerija slika