Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 03. septembar 2014. 00:00

Završen Bledski strateški forum

Forumu prisustvovao predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Vuković i poslanik Dritan Abazović

Održavanjem panela o regionalnoj saradnji na području zapadnog Balkana završen je dvodnevni Bledski strateški forum, koji je ove godine okupio više od 500 učesnika iz 65 zemalja i međunarodnih organizacija.

O saradnji na području zapadnog Balkana govorili su Aleksandar Andrija Pejović, državni sekretar -glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj Uniji, Ivica Dačić prvi potpredśednik Vlade Republike Srbije i ministar inostranih poslova, Vesna Pusić, ministarka vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, Nikola Poposki, ministar vanjskih poslova Republike Makedonije, Hojt Ji, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Goran Svilanović, bivši ministar inostranih poslova Republike Srbije i generalni sekretar RCC-a, Ana Trišić Babić, zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kao i senator Benedetto Della Vedova , državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Italije.

Glavni pregovarač Crne Gore za vođenje pregovora o pristupanju Evropskoj Uniji,  Aleksandar Andrija Pejović, govoreći o oblicima i značaju regionalne saradnje, istakao je da saradnja zemalja regiona u oblasti evropskih integracija odličan podsticaj intenzivnoj regionalnoj saradnji, uz napomenu, da kroz razne oblike saradnje Crna Gora na svom evropskom putu koristi iskustva Republike Slovenije i Republike Hrvatske.

Saradnju na području jugoistočne Evrope potrebno je jačati, kao i međusobno povjerenje, a perspektiva članstva u Evropsku Uniju u jugoistočnoj Evropi predstavlja za to odličan okvir, zaključili su učesnici panel rasprave o regionalnoj saradnji na Balkanu.

Ovogodišnjem Bledskom strateškom forumu prisustvovao je i predśednik Odbora za međunarodne odnose i  iseljenike prof. dr Miodrag Vuković, kao i poslanik mr Dritan Abazović.

Galerija slika