Odštampajte ovu stranicu
nedjelja, 04. septembar 2016. 21:34

Održana Interparlamentarna konferencija u Bratislavi

Pozdravljen brz napredak Crne Gore u procesu pregovaranja

Predśednik odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković učestvovao je na Interparlamentarnoj konferenciji za Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku (CFSP) i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku (CSDP), koja je održana u Bratislavi 3. i 4. septembra, u okviru slovačkog predśedavanja EU.

Prvog dana konferencije se uz prisustvo visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku i potpredśednice Evropske komisije Federike Mogerini (Federica Mogherini) govorilo na temu: „Evropska unija kao globalni igrač – traženje efektivnog multilateralnog diplomatskog modela“.

Takođe, na konferenciji se prvog dana, u okviru tri odvojene radionice govorilo na teme: „Istočno partnerstvo Evropske unije: prioriteti, perspektive i izazovi“, „Održivi razvoj i migracija: ka sveobuhvatnom pristupu“ i „Evropska odbrambena unija: Bijela knjiga kao prvi korak“.

Drugog dana konferencije se uz prisustvo ministra vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslava Lajčaka govorilo o saradnji i integraciji Zapadnog Balkana u EU.

Na konferenciji je istaknuto da se Evropska unija suočava sa veoma velikim brojem neočekivanih izazova, kako na unutrašnjem tako i spoljašnjem planu, te  je naglašeno da se EU i njene članice moraju fokusirati na pružanje dodatnih napora kako bi se povratio i sačuvao mir i stabilnost u Evropi i njenom okruženju.

U završnim zaključcima koji su usvojeni na kraju konferencije pozdravljen je brz napredak Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji i pozvane sve zemlje Zapadnog Balkana da nastave sa procesom reformi i približavanja EU.

Na konferenciji koja je održana u Bratislavi, učestvovao je i predśednik Skupštine Crne Gore i član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Darko Pajović.

 

Galerija slika