Odštampajte ovu stranicu
utorak, 20. oktobar 2015. 14:59

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak učestvuje u radu Konferencije ,,Monitoring i implementacija Istanbulske konvencije: nove sinergije''

Tema: Sprječavanje i borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, prisustvuje Međunarodnoj konferenciji ,,Monitoring i implementacija Istambulske konvencije: nove sinergije'', koja se u okviru predśedavanja Bosne i Hercegovine Komitetom ministara Savjeta Evrope, danas održava u Sarajevu.

Cilj Konferencije je uključivanje u proces razmatranja novih sinergija na različitim nivoima: na nivou vlada; parlamentarnom nivou, uz učešće parlamentaraca u praćenju sprovođenja Istanbulske konvencije i na nivou civilnog društva i nacionalnih institucija za ljudska prava. Traženje načina da se ovi nivoi interakcije objedine takođe može pomoći da se osigura da mehanizam monitoringa Istanbulske konvencije na raspolaganju ima sveobuhvatne informacije o načinu na koji će se Konvencija i buduće preporuke za njeno poboljšanje sprovoditi na terenu.

Konferencija će pružiti platformu za razmjenu iskustava i znanja i uspostavljanje kontakata među učesnicima, uključujući predstavnike/ce država potpisnica Konvencije, ali i država koje razmatraju potpisivanje, ratifikaciju ili pristupanje.

Konferenciju je otvorila ministarka  za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac, a u radu Konferencije učestvuju: predstavnici/ce zemalja članica Savjeta Evrope i domaćih i regionalnih institucija za ljudska prava i ravnopravnost polova, generalna izvjestiteljka Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope o nasilju nad ženama, specijalna izvjestiteljka o nasilju  nad ženama, njegovim uzrocima i posljedicama u Kancelariji visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) i članica Grupe eksperata za  borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (GREVIO).

Konferenciju su zajednički organizovali: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine i Savjet Evrope.

Galerija slika