Odštampajte ovu stranicu
utorak, 03. decembar 2013. 13:11

Održana 28. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor razmotrio dvije tačke dnevnog reda


Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore održao je 28. śednicu sa sljedećim dnevni redom: 1) Usvajanje izvještaja sa zaključcima sa kontrolnog saslušanja na temu „Epidemiološka situacija u beranama“ i 2) Razmatranje amandmana (2) na Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o radu poslanika DPS-a.
Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje je prije dva mjeseca održao kontrolno saslušanje ministra zdravlja dr Miodraga Radunovića, povodom epidemiološke situacije u Beranama.
Po zaključku Odbora, poslanici/članovi Odbora su mogli dostavljati predloge zaključaka, ali to niko od članova Odbora nije uradio.
Izvještaj sa predlogom zaključaka je urađen i dostavljen članovima Odbora na razmatranje i usvajanje.
Vođena je dinamična i svrishodna rasprava u kojoj su učestvovali poslanici: Janko Vučinić, Goran Tuponja, Andrija Popović, dr Izet Bralić, Zorica Kovačević, dr Halil Duković, dr Zoran Srzentić, dr Novica Stanić, članovi Odbora kao i Zoran Jelić, predśednik Odbora.
Na predlog poslanika dr Izeta Bralića, Odbor je usvojio i novi zaključak, kojeg su članovi Odbora prihvatili. Nakon rasprave, Odbor je većinom glasova prihvatio Izvještaj sa kontrolnog saslušanja na temu „Epidemiološka situacija u Beranama“ sa sljedećim zaključcima:
1. Odbor zahtijeva od nadležnih državnih organa, Vrhovnog državnog tužioca i Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti, da utvrde odgovornost za nastalu epidemiju u Beranama i o tome povratno informišu Odbor;

2. Odbor preporučuje Skupštini Opštine Berane da preduzme sve neophodne mjere i radnje u cilju sanacije vodoizvorišta i distributivne mreže u cilju kvalitetnog snabdijevanja vodom stanovnicima Berana;

3. Odbor konstatuje da je zdravstveni sistem u Beranama pravovremeno reagovao i kvalitetno odgovorio na novonastalu situaciju. Odbor je odao priznanje zdravstvenim radnicima Opštine Berane;

4. Da nadležno ministarstvo uradi preciznu analizu vodovodne mreže u Crnoj Gori, radi formiranja dokumentacije svih vodovoda u Crnoj Gori i da se uradi precizna analiza starosti vodovoda i kvaliteta vodovodne mreže, kako ne bi došlo do sličnih problema u Crnoj Gori, najkasnije u roku od tri mjeseca;

5. O svim preduzetim mjerama i zaključcima, neophodno je informisati Skupštinu, odnosno matični Odbor.

Poslanici Demokratske partije socijalista: Zoran Jelić, Zorica Kovačević, Halil Duković i Zoran Srzentić, podnijeli su dva amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o radu.
Obrazloženje o amandmanima u ime predlagača podnio je poslanik Zoran Jelić, predśednik Odbora.
Ovlašćeni predstavnik predlagača Predloga zakona, prihvatio je predložene amandmane i oni su postali sastavni dio Predloga zakona.

Galerija slika