Odštampajte ovu stranicu
petak, 28. novembar 2014. 14:43

Održana 63. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Śednica je posvećena slobodi kretanja radne snage između zemalja Dejtonskog sporazuma, uz korišćenje iskustava iz nordijskog modela saradnje, u okviru projekta Igmanska inicijativa.

U uvodnom dijelu, prisutnima su se obratili: potpredśednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, predśednik Odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje Zoran Jelić, direktorka Direktorata za tržište rada i zapošljavanje, Arijana Nikolić Vučinić, direktor kancelarije Friedrich Ebert Fondacije u Beogradu, Heinz Albert Huthmacher i zamjenik šefa misije, Danska ambasada u Beogradu, Morten Skovgaard Hansen. U radu su učestvovali predstavnici nadležnih parlamentarnih tijela i izvršnih organa iz ove oblasti, iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije kao i predstavnici Igmanske Inicijative.
Nakon dugotrajne i konstruktivne rasprave, učesnici Tematske sesije Igmanske Inicijative jednoglasno su usvojili sljedeće Zaključke:

1. Podržavaju se Izvještaj i Preporuke Igmanske Inicijative i predlaže se nastavak rada na njihovoj implementaciji;
2. Predstavnici nadležnih parlamentarnih odbora četiri države saglasni su sa održavanjem najmanje polugodišnjih zajedničkih sastanaka na kojima će pratiti faze rada ekspertske grupe i davati sugestije u cilju poboljšanja njihovih predloga i razmatrati druga pitanja iz njihove nadležnosti;
3. Učesnici sesije su saglasni da sljedeći sastanak sa ekspertima Igmanske Inicijative i predstavnicima parlamenata bude održan u prvom kvartalu naredne godine u Hrvatskom saboru; i
4. Nadležna ministarstva iz četiri države će predložiti po jednog predstavnika koji će zajedno sa ekspertima Igmanske Inicijative i predstavnicima parlamenata konkretno raditi na implementaciju usvojenih preporuka.

Galerija slika