Print this page
Monday, 27. June 2016. 13:27

Održana 52. śednica Odbora za bezbjednost i odbranu

Odbor razmatrio dva izvještaja i Predlog odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u mirovnu operaciju Evropske unije EU NAVFOR – ATALANTA

Odbor za bezbjednost i odbranu danas je vodio objedinjenu raspravu o Izvještaju o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti Ministarstva odbrane za 2015. godinu i o stanju u Vojsci Crne Gore u 2015. godini i u vezi sa tim usvojio Izvještaj sa zaključcima.

Nakon sveobuhvatne rasprave, u prisustvu ministra odbrane i načelnika Generalštaba, Odbor je većinom glasova prihvatio izvještaje i u vezi sa tim usvojio zaključke. Odbor je, između ostalog, upoznat sa težišnim aktivnostima u izvještajnom periodu na planu politike odbrane, planiranja sistema odbrane, te realizacije razvojnih programskih ciljeva, kao i dodijeljenih misija i zadataka saglasno raspoloživim ljudskim, materijalnim i finansijskim resursima, a u sklopu procesa sprovođenja sveobuhvatnih reformi sistema odbrane, te razvoja relevantnih vojnih sposobnosti i preuzimanja obaveza iz okvira budućeg punopravnog članstva u NATO-u.

U kontekstu rasprave o Izvještaju o stanju u Vojsci Crne Gore u 2015. godini Odbor je konstatovao da je Vojska Crne Gore kroz primjenu Strategijskog pregleda odbrane, te kontinuiranog jačanja odnosa sa NATO i ostvarenog nivoa sposobnosti doprinijela unapređenju stabilnosti i bezbjednosti na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom planu.

Odbor je većinom glasova podržao Predlog odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u mirovnu operaciju Evropske unije EU NAVFOR – ATALANTA.

Takođe, Odbor za bezbjednost i odbranu je danas usvojio i Izvještaj o (svom) radu za proteklu godinu, kao i Plan parlamentarnog nadzora za 2016. godinu.

 

Image Gallery