Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
Monday, 27. June 2016. 13:27

Održana 52. śednica Odbora za bezbjednost i odbranu

Odbor razmatrio dva izvještaja i Predlog odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u mirovnu operaciju Evropske unije EU NAVFOR – ATALANTA

Odbor za bezbjednost i odbranu danas je vodio objedinjenu raspravu o Izvještaju o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti Ministarstva odbrane za 2015. godinu i o stanju u Vojsci Crne Gore u 2015. godini i u vezi sa tim usvojio Izvještaj sa zaključcima.

Nakon sveobuhvatne rasprave, u prisustvu ministra odbrane i načelnika Generalštaba, Odbor je većinom glasova prihvatio izvještaje i u vezi sa tim usvojio zaključke. Odbor je, između ostalog, upoznat sa težišnim aktivnostima u izvještajnom periodu na planu politike odbrane, planiranja sistema odbrane, te realizacije razvojnih programskih ciljeva, kao i dodijeljenih misija i zadataka saglasno raspoloživim ljudskim, materijalnim i finansijskim resursima, a u sklopu procesa sprovođenja sveobuhvatnih reformi sistema odbrane, te razvoja relevantnih vojnih sposobnosti i preuzimanja obaveza iz okvira budućeg punopravnog članstva u NATO-u.

U kontekstu rasprave o Izvještaju o stanju u Vojsci Crne Gore u 2015. godini Odbor je konstatovao da je Vojska Crne Gore kroz primjenu Strategijskog pregleda odbrane, te kontinuiranog jačanja odnosa sa NATO i ostvarenog nivoa sposobnosti doprinijela unapređenju stabilnosti i bezbjednosti na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom planu.

Odbor je većinom glasova podržao Predlog odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u mirovnu operaciju Evropske unije EU NAVFOR – ATALANTA.

Takođe, Odbor za bezbjednost i odbranu je danas usvojio i Izvještaj o (svom) radu za proteklu godinu, kao i Plan parlamentarnog nadzora za 2016. godinu.