Print this page
Thursday, 16. June 2016. 14:09

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost učestvovala na konferenciji u Beogradu

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, učestvovala je u radu Završne konferencije „Jačanje regionalne saradnje na planu integracije rodne perspektive u reformi sektora bezbjednosti u zemljama Zapadnog Balkana“, održane 15. juna, u Beogradu.

Konferencija se sprovodi u okviru Projekta „Rodna ravnopravnost u oružanim snagama na Zapadnom Balkanu“.  

Na marginama konferencije predśednica Drobnjak, susrela se sa specijalnom predstavnicom Generalnog sekretara NATO-a za primjenu Rezolucije 1325 Marriët Schuurman, ministarkom odbrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš i ministrom odbrane Republike Srbije Zoranom Đorđevićem.

Rad Konferencije odvijao se u okviru panela: “Značaj podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti u vojsci”,  “Uloga mehanizama rodne ravnopravnosti u ministarstvima odbrane i oružanim snagama u unapređivanju rodne ravnopravnosti?” i “Ključni aspekti politika za rodno osjetljivo upravljanja ljudskim resursima”.

Predśednica Odbora Nada Drobnjak govorila je u završnom dijelu konferencije na kojem su prezentovane ključne tačke panel diskusija i plan daljeg zajedničkog rada. Završnim dijelom konferencije moderirala je stalna koordinatorka sistema UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Fiona McCluney.

Na otvaranju Konferencije su govorili/e: pomoćnica Generalnog sekretara UN, pomoćnica UNDP administratorke i direktorka Regionalnog biroa za Evropu i CIS Cihan Sultanoğlu, specijalna predstavnica generalnog sekretara NATO-a za primjenu Rezolucije 1325 Marriët Schuurman,  ministar odbrane Republike Srbije Zoran Đorđević, ministarka odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, savjetnica u Ministarstvu odbrane Makedonije Marija Rashkovska, generalni sekretar Regionalnog savjeta za saradnju Goran Svilanović,  i ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu Arne Sannes Bjørnstad.

Konferenciji su prisustvovali/e predstavnici/ce ministarstava odbrane Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Norveške, predstavnice NATO-a, diplomatskog kora kao i predstavnici/e UNDP SEESAC.

Projekat „Rodna ravnopravnost u oružanim snagama na Zapadnom Balkanu“, koji sprovodi UNDP SEESAC u saradnji sa ministarstvima odbrane Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Srbije i Makedonije, uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške, Švedskih oružanih snaga i UNDP-a, podržava uvođenje rodne ravnopravnosti u oružanim snagama kroz regionalnu saradnju. Rezultati projekta su: povećani nivo svijesti o rodnoj ravnopravnosti u oružanim snagama, ojačani mehanizmi za rodnu ravnopravnost i rodno odgovorne politike za ljudske resurse. Polazeći od navedenog, ocijenjeno je da će Projekat biti nastavljen.

 

Image Gallery