Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
Thursday, 16. June 2016. 14:09

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost učestvovala na konferenciji u Beogradu

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, učestvovala je u radu Završne konferencije „Jačanje regionalne saradnje na planu integracije rodne perspektive u reformi sektora bezbjednosti u zemljama Zapadnog Balkana“, održane 15. juna, u Beogradu.

Konferencija se sprovodi u okviru Projekta „Rodna ravnopravnost u oružanim snagama na Zapadnom Balkanu“.  

Na marginama konferencije predśednica Drobnjak, susrela se sa specijalnom predstavnicom Generalnog sekretara NATO-a za primjenu Rezolucije 1325 Marriët Schuurman, ministarkom odbrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš i ministrom odbrane Republike Srbije Zoranom Đorđevićem.

Rad Konferencije odvijao se u okviru panela: “Značaj podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti u vojsci”,  “Uloga mehanizama rodne ravnopravnosti u ministarstvima odbrane i oružanim snagama u unapređivanju rodne ravnopravnosti?” i “Ključni aspekti politika za rodno osjetljivo upravljanja ljudskim resursima”.

Predśednica Odbora Nada Drobnjak govorila je u završnom dijelu konferencije na kojem su prezentovane ključne tačke panel diskusija i plan daljeg zajedničkog rada. Završnim dijelom konferencije moderirala je stalna koordinatorka sistema UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Fiona McCluney.

Na otvaranju Konferencije su govorili/e: pomoćnica Generalnog sekretara UN, pomoćnica UNDP administratorke i direktorka Regionalnog biroa za Evropu i CIS Cihan Sultanoğlu, specijalna predstavnica generalnog sekretara NATO-a za primjenu Rezolucije 1325 Marriët Schuurman,  ministar odbrane Republike Srbije Zoran Đorđević, ministarka odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, savjetnica u Ministarstvu odbrane Makedonije Marija Rashkovska, generalni sekretar Regionalnog savjeta za saradnju Goran Svilanović,  i ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu Arne Sannes Bjørnstad.

Konferenciji su prisustvovali/e predstavnici/ce ministarstava odbrane Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Norveške, predstavnice NATO-a, diplomatskog kora kao i predstavnici/e UNDP SEESAC.

Projekat „Rodna ravnopravnost u oružanim snagama na Zapadnom Balkanu“, koji sprovodi UNDP SEESAC u saradnji sa ministarstvima odbrane Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Srbije i Makedonije, uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške, Švedskih oružanih snaga i UNDP-a, podržava uvođenje rodne ravnopravnosti u oružanim snagama kroz regionalnu saradnju. Rezultati projekta su: povećani nivo svijesti o rodnoj ravnopravnosti u oružanim snagama, ojačani mehanizmi za rodnu ravnopravnost i rodno odgovorne politike za ljudske resurse. Polazeći od navedenog, ocijenjeno je da će Projekat biti nastavljen.