Print this page
Monday, 27. June 2016. 12:03

Održana 64. śednica Odbora za rodnu ravnopravnost

Na dnevnom redu - Strategija zaštite od nasilja u porodici 2016-2020 sa Akcionim planom, Informacija o sprovođenju Strategije zaštite od nasilja u porodici za 2014. godinu i Smjernice za jačanje međuinstitucionalne saradnje, nevladinih organizacija i lokalnih zajednica, u cilju sprječavanja i suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici

Odbor je na danas održanoj śednici, razmotrio Strategiju zaštite od nasilja u porodici 2016-2020 sa Akcionim planom i  Informaciju o sprovođenju Strategije zaštite od nasilja u porodici za 2014. godinu, koje je pripremilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a usvojila odnosno donijela Vlada Crne Gore.

Strategijom su definisani sljedeći ciljevi: usaglašavanje nacionalnog zakonodavstva sa Konvencijom Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici; poboljšanje stručnih kapaciteta i multidisciplinarni pristup u sprovođenju propisa iz oblasti zaštite od nasilja u porodici; podizanje nivoa javne svijesti o nasilju nad ženama i nasilju u porodici; poboljšan sistem institucionalne zaštite od nasilja u porodici i unaprijeđen pristup pravdi i pravna zaštita od nasilja u porodici.

Informacija o sprovođenju Strategije zaštite od nasilja u porodici za 2014. godinu sadrži pregled mjera i aktivnosti predviđenih Akcionim planom za sprovođenje Strategije za 2014. godinu. Pored aktivnosti državnih organa i institucija predstavljene su i aktivnosti NVO sektora, koje se bave zaštitom od nasilja u porodici, bez obzira da li su rađene u partnerskoj saradnji sa državnim organima ili samostalno.

Odboru su, takođe, predstavljene i Smjernice za jačanje međuinstitucionalne saradnje, nevladinih organizacija i lokalnih zajednica, u cilju sprječavanja i suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koje čine skup različitih aktivnosti, usmjerenih ka različitim činiocima i ciljnim grupama, i neophodno ih je realizovati na kvalitetan način da bi se smanjio problem rodno zasnovanog nasilja.

Članu/icama Odbora Strategiju i Informaciju predstavio je načelnik Direkcije za zaštitu rizičnih grupa u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Igor Vučinić, a Smjernice načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Biljana Pejović.

U okviru tačke Tekuća pitanja, razgovarano je o predstojećim aktivnostima, kao i aktivnostima između śednica.

Śednici su prisustvovale: saradnica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Tatjana Anđelić, izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative, Nikšić Fana Delija i savjetnica za vladavinu prava i evropske integracije u Delegaciji EU u Crnoj Gori Barbara Rotovnik.

 

Image Gallery