Odštampajte ovu stranicu
ponedjeljak, 13. jun 2016. 23:50

Počelo 55. plenarno zasijedanje COSAC-a

Razmijenjena mišljenja o dobrim praksama u parlamentarnom nadzoru, ulozi parlamenata u zaštiti vladavine prava i parlamentarnoj diplomatiji

Danas je u Hagu otpočelo plenarno zasijedanje Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije – COSAC, organizovano u okviru holandskog predśedavanja Savjetom EU. Delegaciju Odbora za evropske integracije čine zamjenica predśednika Odbora, Marija Maja Ćatović i članica Odbora, Azra Jasavić.

Na dnevnom redu su bile diskusije o jačanju parlamentarnog nadzora i uloge nacionalnih parlamenata na nivou EU, kao i o ulozi parlamenata u zaštiti vladavine prava i njihovim aktivnostima u okviru parlamentarne diplomatije. Istaknut je značaj parlamenata zemalja EU kao mosta između Brisela i nacionalnih vlada, kao i promovisanja stabilnosti i demokratskog legitimiteta EU kroz njihovu saradnju u zajedničkim tijelima kao što je COSAC.

U okviru sesije posvećene parlamentarnom nadzoru, razmotrene su različite prakse parlamenata u vezi sa korišćenjem tzv. izvjestilaca o specifičnim pitanjima i politikama EU i istaknuta potreba za njihovom međusobnom saradnjom. Razmatrano je i pitanje unaprjeđenja transparentnosti neformalnih trijaloga između Savjeta EU, Evropskog parlamenta i Evropske komisije, kao i predlozi za aktivnije uključivanje nacionalnih parlamenata u pripremu politika EU i veći uticaj na rad njenih institucija.       

Jedna od ključnih diskusija odnosila se na ulogu koju parlamenti treba da imaju u zaštiti vladavine prava, njihovu dosadašnju praksu i rezultate, kao i načine da se njihova kontrola u budućnosti ojača. Naglašeno je da parlamenti imaju dvostruku odgovornost, kako za donošenje zakona koji njeguju vrijednosti vladavine prava, tako i za kontrolu izvršne vlasti u vezi sa njihovom primjenom. Zemlje članice EU moraju imati uzajamno povjerenje u nacionalne pravosudne sisteme, čime bi se jačala i uloga EU na globalnoj sceni.

Parlamentarci su razgovarali i o rastućem značaju međunarodnih parlamentarnih aktivnosti, mjeri u kojoj one treba da budu usklađene sa spoljnom politikom vlade, kao i o izazovima za razvoj parlamentarne diplomatije. Razmijenjena su iskustva o različitim modalitetima bilateralne saradnje, ali i o učešću parlamentaraca u radu multilateralnih tijela. Zaključeno je da parlamentarna diplomatija treba da bude važan segment rada nacionalnih parlamenata, ne samo zbog održavanja dobrih odnosa, već i zbog rješavanja konflikata u vremenima kriza.     

Zasijedanje će biti završeno śutra, raspravom o radu Evropskog revizorskog suda i o aktuelnoj temi migracija.

 

Galerija slika