Odštampajte ovu stranicu
petak, 08. april 2016. 20:13

U Sarajevu održan XII sastanak COSAP-a

Parlamentarci pozvali na unapređenje regionalne saradnje u kontekstu ekonomskog razvoja, evropskih integracija, izbjegličke krize i problema terorizma

U Sarajevu je danas održan XII sastanak Konferencije parlamentarnih odbora za evropske integracije zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope (COSAP). Domaćin sastanka bila je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, a na dnevnom redu su bile teme intenzivnijeg ekonomskog razvoja i napretka ka Evropskoj uniji, implikacije izbjegličke krize na region i regionalnog odgovora na globalni problem terorizma. Skupštinu Crne Gore predstavljali su članovi Odbora za evropske integracije Azra Jasavić i Predrag Sekulić.

Naglašena je važnost intenzivnije regionalne i prekogranične saradnje za mir i stabilnost u regionu, bolji život svih građana i brže napredovanje ka ispunjenju zajedničkog spoljnopolitičkog cilja svih zemalja regiona – članstva u EU. Parlamentarci su imali priliku da čuju o inicijativama Regionalnog savjeta za saradnju (RCC) koje se odnose na region Zapadnog Balkana. Poslanik Sekulić je posebno istakao korišćenje bogatog energetskog potencijala i izgradnju infrastrukturnih objekata kao osnove razvoja regiona i dodao da nas ispunjavanje standarda koje pred nas postavlja EU vodi ka boljem nacionalnom standardu i kvalitetu života građana. Još jednom je naglašena potreba za efikasnim parlamentarnim nadzorom nad aktivnostima zemalja koje se realizuju u okviru regionalnih procesa i inicijativa.

U bogatoj diskusiji o problemu terorizma koji pogađa cijeli svijet, pa i naš region, istaknuta je važnost preventivnih akcija, deradikalizacije i suzbijanja nasilnog ekstremizma. Data je podrška inicijativi za regionalnu saradnju u prevenciji terorizma i borbi protiv krijumčarenja oružja, koja će podrazumijevati saradnju ekspertskih i obavještajnih službi. Poslanica Jasavić je pozvala na bolju koordinaciju i stratešku saradnju policije, obavještajnih službi, tužilaštva i sudstva zemalja regiona, kako bi se pravovremeno razmjenjivale informacije, pratili trendovi razvoja problema, preventivno djelovalo na njegove uzroke i strogo sankcionisale terorističke aktivnosti. Zajednički zaključak je da se o problemu terorizma mora otvoreno govoriti, jer će samo to dovesti do pronalaženja efikasnog regionalnog i globalnog odgovora.

U razgovoru o trenutnoj izbjegličkoj krizi, posebna pažnja posvećena je uzrocima koji su doveli do masovnih migratornih tokova, među kojima su ključni konflikti i siromaštvo, kao i o očekivanjima o razvoju situacije. Iako region ne može uticati na uzroke, može biti dio ublažavanja posljedica krize. Zemlje moraju pokazati solidarnost i humanost, pružiti zaštitu migrantima uz puno poštovanje njihovih osnovnih ljudskih prava, jačati svoje kapacitete za prijem, razmještaj i integraciju migranata i boriti se protiv problema njihovog krijumčarenja. Poslanica Jasavić je podśetila da svi akteri moraju preduzimati hitne, ali i promišljene poteze, jer smo svjedoci tzv. domino efekta među zemljama duž cijele Balkanske rute. Pozdravljeno je postizanje dogovora između EU i Turske, kao i saradnja EU sa zemljama duž Balkanske rute, ali je pozvano na još jače napore i podršku cijele međunarodne zajednice kako bi se doprinijelo dugoročnijem rješavanju problema.    

Sastanak je završen usvajanjem zajedničke izjave.   

 

Galerija slika