Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 08. april 2016. 20:13

U Sarajevu održan XII sastanak COSAP-a

Parlamentarci pozvali na unapređenje regionalne saradnje u kontekstu ekonomskog razvoja, evropskih integracija, izbjegličke krize i problema terorizma

U Sarajevu je danas održan XII sastanak Konferencije parlamentarnih odbora za evropske integracije zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope (COSAP). Domaćin sastanka bila je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, a na dnevnom redu su bile teme intenzivnijeg ekonomskog razvoja i napretka ka Evropskoj uniji, implikacije izbjegličke krize na region i regionalnog odgovora na globalni problem terorizma. Skupštinu Crne Gore predstavljali su članovi Odbora za evropske integracije Azra Jasavić i Predrag Sekulić.

Naglašena je važnost intenzivnije regionalne i prekogranične saradnje za mir i stabilnost u regionu, bolji život svih građana i brže napredovanje ka ispunjenju zajedničkog spoljnopolitičkog cilja svih zemalja regiona – članstva u EU. Parlamentarci su imali priliku da čuju o inicijativama Regionalnog savjeta za saradnju (RCC) koje se odnose na region Zapadnog Balkana. Poslanik Sekulić je posebno istakao korišćenje bogatog energetskog potencijala i izgradnju infrastrukturnih objekata kao osnove razvoja regiona i dodao da nas ispunjavanje standarda koje pred nas postavlja EU vodi ka boljem nacionalnom standardu i kvalitetu života građana. Još jednom je naglašena potreba za efikasnim parlamentarnim nadzorom nad aktivnostima zemalja koje se realizuju u okviru regionalnih procesa i inicijativa.

U bogatoj diskusiji o problemu terorizma koji pogađa cijeli svijet, pa i naš region, istaknuta je važnost preventivnih akcija, deradikalizacije i suzbijanja nasilnog ekstremizma. Data je podrška inicijativi za regionalnu saradnju u prevenciji terorizma i borbi protiv krijumčarenja oružja, koja će podrazumijevati saradnju ekspertskih i obavještajnih službi. Poslanica Jasavić je pozvala na bolju koordinaciju i stratešku saradnju policije, obavještajnih službi, tužilaštva i sudstva zemalja regiona, kako bi se pravovremeno razmjenjivale informacije, pratili trendovi razvoja problema, preventivno djelovalo na njegove uzroke i strogo sankcionisale terorističke aktivnosti. Zajednički zaključak je da se o problemu terorizma mora otvoreno govoriti, jer će samo to dovesti do pronalaženja efikasnog regionalnog i globalnog odgovora.

U razgovoru o trenutnoj izbjegličkoj krizi, posebna pažnja posvećena je uzrocima koji su doveli do masovnih migratornih tokova, među kojima su ključni konflikti i siromaštvo, kao i o očekivanjima o razvoju situacije. Iako region ne može uticati na uzroke, može biti dio ublažavanja posljedica krize. Zemlje moraju pokazati solidarnost i humanost, pružiti zaštitu migrantima uz puno poštovanje njihovih osnovnih ljudskih prava, jačati svoje kapacitete za prijem, razmještaj i integraciju migranata i boriti se protiv problema njihovog krijumčarenja. Poslanica Jasavić je podśetila da svi akteri moraju preduzimati hitne, ali i promišljene poteze, jer smo svjedoci tzv. domino efekta među zemljama duž cijele Balkanske rute. Pozdravljeno je postizanje dogovora između EU i Turske, kao i saradnja EU sa zemljama duž Balkanske rute, ali je pozvano na još jače napore i podršku cijele međunarodne zajednice kako bi se doprinijelo dugoročnijem rješavanju problema.    

Sastanak je završen usvajanjem zajedničke izjave.