Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 12. jun 2014. 20:57

U Beču održan sastanak Parlamentarnog Odbora „CEI PD“

Šef Delegacije Skupštine Crne Gore pri parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative prof. dr Miodrag Vuković i član stalne delegacije Danko Šarančić, učestvovali su na sastanku Parlamentarnog Odbora ove inicijative.

Sastanak koji je organizovan u sklopu aktivnosti austrijskog predśedavanja „CEI“, održan je u periodu od 10. do 12. juna u Beču i bio je posvećen temi: „Obrazovanje kao investicija u prosperitet“.

Kao uvod u debatu, učesnicima sastanka poslužila su obraćanja eksperta iz oblasti obrazovanja, g-dina Aleksandra Šnajdera (Alexander Schneider), kao i g-dina Kurta Nekule, generalnog direktora Direktorata za škole, obrazovanje, razvoj kvaliteta i osiguranje. Nakon uvodnih izlaganja, uslijedila su obraćanja parlamentaraca, članova delegacija nacionalnih parlamenata pri „CEI PD“.

U svom obraćanju, šef Delegacije Skupštine Crne Gore pri „CEI PD“ prof. dr Miodrag Vuković istakao da je uloga obrazovanja ključna u ostvarenju vizije Crne Gore kao društva koje uči, razvija ekonomiju, u kome svako ima mogućnost za lični i profesionalni razvoj i socijalnu uključenost. Da bi obrazovanje na pravi način odgovorilo na zahtjeve koji se pred njega postavljaju potrebno je realno sagledati društveno-ekonomski kontekst u kome se obrazovanje ostvaruje, dodao je Vuković. On je takođe kazao da prioriteti kao što su veći ekonomski rast i razvoj, bolji kvalitet života, socijalna inkluzija i poboljšanje institucionalnih kapaciteta su realno izvodljivi ukoliko se prevaziđu strukturne neusklađenosti ponude i potražnje radne snage i obezbijedi kvalitet u obrazovanju.

Zajednički stav učesnika sastanka je da neophodno nastaviti sa unapređenjem međusobne saradnje u oblasti obrazovanja i nastaviti sa radom na dostizanju visokih evropskih standarda u ovoj oblasti. Takođe, na sastanku je naglašena važnost investiranja u razvoj ljudskog kapitala do kojeg će doći ukoliko se investira u kvalitetnije obrazovanje i razvoj vještina.

Tokom boravka u Beču, učesnici sastanka imali su priliku i da pośete tehničku školu „TGM“ i upoznaju se načinom funkcionisanja i programima koji se u njoj realizuju.

Na kraju sastanka usklađen je i usvojen tekst Zajedničke izjave u kojoj su sumirani zaključci i date smjernice nacionalnim parlamentima i vladama država članica „CEI“.

Galerija slika