Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 12. jun 2014. 20:57

U Beču održan sastanak Parlamentarnog Odbora „CEI PD“

Šef Delegacije Skupštine Crne Gore pri parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative prof. dr Miodrag Vuković i član stalne delegacije Danko Šarančić, učestvovali su na sastanku Parlamentarnog Odbora ove inicijative.

Sastanak koji je organizovan u sklopu aktivnosti austrijskog predśedavanja „CEI“, održan je u periodu od 10. do 12. juna u Beču i bio je posvećen temi: „Obrazovanje kao investicija u prosperitet“.

Kao uvod u debatu, učesnicima sastanka poslužila su obraćanja eksperta iz oblasti obrazovanja, g-dina Aleksandra Šnajdera (Alexander Schneider), kao i g-dina Kurta Nekule, generalnog direktora Direktorata za škole, obrazovanje, razvoj kvaliteta i osiguranje. Nakon uvodnih izlaganja, uslijedila su obraćanja parlamentaraca, članova delegacija nacionalnih parlamenata pri „CEI PD“.

U svom obraćanju, šef Delegacije Skupštine Crne Gore pri „CEI PD“ prof. dr Miodrag Vuković istakao da je uloga obrazovanja ključna u ostvarenju vizije Crne Gore kao društva koje uči, razvija ekonomiju, u kome svako ima mogućnost za lični i profesionalni razvoj i socijalnu uključenost. Da bi obrazovanje na pravi način odgovorilo na zahtjeve koji se pred njega postavljaju potrebno je realno sagledati društveno-ekonomski kontekst u kome se obrazovanje ostvaruje, dodao je Vuković. On je takođe kazao da prioriteti kao što su veći ekonomski rast i razvoj, bolji kvalitet života, socijalna inkluzija i poboljšanje institucionalnih kapaciteta su realno izvodljivi ukoliko se prevaziđu strukturne neusklađenosti ponude i potražnje radne snage i obezbijedi kvalitet u obrazovanju.

Zajednički stav učesnika sastanka je da neophodno nastaviti sa unapređenjem međusobne saradnje u oblasti obrazovanja i nastaviti sa radom na dostizanju visokih evropskih standarda u ovoj oblasti. Takođe, na sastanku je naglašena važnost investiranja u razvoj ljudskog kapitala do kojeg će doći ukoliko se investira u kvalitetnije obrazovanje i razvoj vještina.

Tokom boravka u Beču, učesnici sastanka imali su priliku i da pośete tehničku školu „TGM“ i upoznaju se načinom funkcionisanja i programima koji se u njoj realizuju.

Na kraju sastanka usklađen je i usvojen tekst Zajedničke izjave u kojoj su sumirani zaključci i date smjernice nacionalnim parlamentima i vladama država članica „CEI“.