Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 19. novembar 2014. 21:59

U Beču održana redovna sesija Parlamentarne skupština Centralno evropske inicijative

U okviru austrijskog predśedavanja Centralnoevropskom inicijativom, u Beču je, u periodu od 17. do 19. novembra održana redovna, godišnja sesija Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative, kao i sastanci Opštih Odbora „CEI-PD“.

U radu ovogodišnje śednice Parlamentarne skupštine, učestvovali su članovi stalne Delegacije Skupštine Crne Gore pri parlamentarnoj dimenziji „CEI“, poslanici Mićo Orlandić i Danko Šarančić.

Na śednici Parlamentarne skupštine „CEI-PD“ debatovalo se o temama: „25 godina CEI – dostignuća i put naprijed“ i „CEI – Agenda 2014-2016: Ka društu zasnovanom na znanju“. Sastanku Parlamentarne skupštine prethodili su sastanci opštih odbora „CEI – PD“, i to, Opšteg Odbora za politička i unutrašnja pitanja, Opšteg Odbora za ekonomska pitanja kao i Opšteg odbora za pitanja kulture.

Tokom debate, istaknuta je veoma važna i uspješna uloga Centralnoevropske inicijative u prethodnih 25 godina, koja se prije svega ogledala u jačanju kohezije i integracije između država članica ove inicijative. Naglašeno je da „CEI“ predstavlja poseban forum koji podstiče promovisanje ideje daljeg proširenja Evropske unije, podržavajući u potpunosti evropske aspiracije zemalja Zapadnog Balkana.

Takođe, na sastanku je iskazana podrška „Akcionom Planu CEI za period 2014. – 2016.“ kao konciznom ali ambicioznom mehanizmu koji se fokusira na aktivnosti i polja interesovanja „CEI“ i koji je čvrsto uvezan u planove i politike Evropske unije. Istaknuta je i važnost razvoja biznis dimenzije „CEI“ kao dodatnog mehanizma za jačanje regionalne saradnje, konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kao i privlačenja novih investicija.

Na kraju sastanka, usvojena je i Završna deklaracija u kojoj su navedeni zaključci i glavne tačke razmatranja sa održanog sastanka Parlamentarne skupština Centralno evropske inicijative „CEI-PD“.

Ovo je ujedno bila poslednja parlamentarna aktivnost austrijskog predśedavanja „CEI“, u susret sledećem, makedonskom predsjedavanju ovom inicijativom tokom 2015. godine.

Galerija slika