Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 19. novembar 2014. 21:59

U Beču održana redovna sesija Parlamentarne skupština Centralno evropske inicijative

U okviru austrijskog predśedavanja Centralnoevropskom inicijativom, u Beču je, u periodu od 17. do 19. novembra održana redovna, godišnja sesija Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative, kao i sastanci Opštih Odbora „CEI-PD“.

U radu ovogodišnje śednice Parlamentarne skupštine, učestvovali su članovi stalne Delegacije Skupštine Crne Gore pri parlamentarnoj dimenziji „CEI“, poslanici Mićo Orlandić i Danko Šarančić.

Na śednici Parlamentarne skupštine „CEI-PD“ debatovalo se o temama: „25 godina CEI – dostignuća i put naprijed“ i „CEI – Agenda 2014-2016: Ka društu zasnovanom na znanju“. Sastanku Parlamentarne skupštine prethodili su sastanci opštih odbora „CEI – PD“, i to, Opšteg Odbora za politička i unutrašnja pitanja, Opšteg Odbora za ekonomska pitanja kao i Opšteg odbora za pitanja kulture.

Tokom debate, istaknuta je veoma važna i uspješna uloga Centralnoevropske inicijative u prethodnih 25 godina, koja se prije svega ogledala u jačanju kohezije i integracije između država članica ove inicijative. Naglašeno je da „CEI“ predstavlja poseban forum koji podstiče promovisanje ideje daljeg proširenja Evropske unije, podržavajući u potpunosti evropske aspiracije zemalja Zapadnog Balkana.

Takođe, na sastanku je iskazana podrška „Akcionom Planu CEI za period 2014. – 2016.“ kao konciznom ali ambicioznom mehanizmu koji se fokusira na aktivnosti i polja interesovanja „CEI“ i koji je čvrsto uvezan u planove i politike Evropske unije. Istaknuta je i važnost razvoja biznis dimenzije „CEI“ kao dodatnog mehanizma za jačanje regionalne saradnje, konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kao i privlačenja novih investicija.

Na kraju sastanka, usvojena je i Završna deklaracija u kojoj su navedeni zaključci i glavne tačke razmatranja sa održanog sastanka Parlamentarne skupština Centralno evropske inicijative „CEI-PD“.

Ovo je ujedno bila poslednja parlamentarna aktivnost austrijskog predśedavanja „CEI“, u susret sledećem, makedonskom predsjedavanju ovom inicijativom tokom 2015. godine.