Odštampajte ovu stranicu
subota, 12. decembar 2015. 10:13

U Skoplju održano godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine ”CEI”

Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative Miodrag Vuković, učestvovao na zasijedanju

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative prof. dr Miodrag Vuković, učestvovao je na redovnom godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine „CEI“ i sastanku Opšteg odbor za politička pitanja, koji su održani u periodu od 9. do 11. decembra tekuće godine u Skoplju, u okviru makedonskog predśedavanja ovom inicijativom.

Na ovogodišnjem sastanku Parlamentarne skupštine razgovarano je na teme: „Iseljenička kriza kao globalni problem i izazov: Koliko je realno samo regionalno rješenje (Evropa, CEI, Zapadni Balkan)?“ i „Međupovezivanje CEI regiona u EU kontekstu“. Plenarnoj śednici prethodili su sastanci tri Opšta odbora „CEI-PD“.

Redovno zasijedanje otvorio je predśednik Sobranja Republike Makedonje Trajko Veljanoski, dok su se u nastavku učesnicima obratili između ostalih i Oliver Spasovski, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Makedonije, Ermira Mehmeti, predśednica Odbora za evropske poslove Sobranja Republike Makedonije kao i Margot Klestil Lofler, zamjenica generalnog sekretara „CEI“.

Na zasijedanju je istaknuto da je neophodno iseljeničku krizu posmatrati ne samo kao regionalni, već evropski i globalni problem, pa su s tim u vezi pozvane zemlje članice EU i njihove vlade da preduzmu konkretne mjere kako bi se izašlo iz novonastale situacije. Naglašeno je da se do rješenja može doći prije svega zajedničkim i sinhronizovanim djelovanjem, a da svaki jednostrani potez može izazvati lančanu reakciju i probleme zemljama u regionu. Takođe, istaknuta je neophodnost prepoznavanja razlike između izbjeglica koji napuštaju ratom obuhvaćena područja i ekonomske migranate čiji cilj je prije svega unapređenje kvaliteta života.

Kao jedan od zaključaka sa godišnjeg zasijedanja iskazan je i stav, da će integracije zemalja Zapadnog Balkana u NATO, doprinijeti obezbjeđivanju mira i stabilnosti u regionu i ubrzanju njihovog puta ka članstvu u EU.

Na kraju zasijedanja, jednoglasno je usvojena Završna Deklaracija u kojoj su sumirani zaključci sa održanog zasijedanja Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative.

CEI je najstarija regionalna inicijativa na prostorima Centralne i Jugoistočne Evrope. Postoji od 1989. godine i danas broji 18 država članica. To su Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Galerija slika